Međimurski savršen uvod u vinsko ljeto – Pjenušavi doručak i »En Primeur« na Mađerkinom Bregu

prvi međimurski pjenušavi doručak

»Urbanovo 2022«  obilježilo je vinski svibanj i najavilo vinsko ljeto u Međimurju! Tijekom ovogodišnjeg velikog međimurskog festivala održao se i prvi Pjenušavi međimurski   doručak, na atraktivnoj lokaciji Mađerkin Breg, kraj Štrigove. Domaćin događaja je bila vinarija Štampar, a punu podršku organizatoru, Salonu pjenušavih vina Zagreb, dala je TZ Međimurske županije. 

Njezin direktor Rudi Grula tom je prigodom izrazio oduševljenje događajem u prelijepom okruženju: »Ukusni zalogaji i fantastična međimurska vina na čarobnom Mađerkinom bregu daju nam osjećaj kao da smo u raju, ja sam u raju« – izjavio je ushićeno. Na međimurskom doručku svoja pjenušava vina predstavilo je čak 8 vinarija: Štampar (Urban White & Rosé), Cmrečnjak (Polaris) , Dvanajščak Kozol (Pozoj), Hažić (Protagonist Toni), Novak Boris (Pušipel classic), Banfi vina – Željko Novak  (Roko), Jakopić (Terbotz), Tomšić (Evelin i Zlatni zvir) , a u završnom dijelu programa bila je i premijera novih vina tzv. »En Primeur Međimurje« .

MAĐERKIN BREG & VINARIJA ŠTAMPAR ugostili su Prvi međimurski pjenušavi doručak

međimurski pjenušavi doručak

Ugodno druženje uz glazbu, mjehuriće i domaće proizvode lokalnih OPG-ova koji su ukrasiti međimurski stol, među kojima naresci Kiš, međimurska gibanica restorana Terbotz i vinarije Hažić, čips od jabuka i jabuke OPG Hžoć, autohtoni kolač od jabuka i sira – kropec, med Daira Rainera  –  sve je to Pjenušavi međimurski doručak pretvorilo u pravu gozbu za sva čula. Na premijeri novih vina koja (uskoro) izlaze na tržište Marko Cmrečnjak predstavio je svoj Pušipel Mađerka 2021, Boris Novak Pušipel IBB 2018, Željko Novak (Banfi) –  Šipon Banfi 2021; David Štampar Pušipel Classic 2021, Tatjana Hažić – Sauvignon blanc 2021 (šampion Urbanova 2022), Vina Jakopić – Sauvignon blanc 2021; Alojz Tomšić  – Žuti muškat 2021 i vinarija Dvanajšak Kozol – Pinot bijeli Mohokos 2020.

Pjenušavi doručak  i »En Primeur« na Mađerkinom Bregu

»En primeur Međimurje“ pokazao je sve najbolje bijele sorte ovoga kraja – pušipele, sauvignone, muškate, pinot bijeli. Publici je ovaj dio priredbe bio posebno zanimljiv jer su na nedavnom međunarodnom ocjenjivanju u Štrigovi mnogi vinari osvojili vrijedna odličja te su ih po prvi put predstavili i na Pjenušavom doručku u vinogradu.  

Mađerkin Breg, kraj Štrigove.

Pjenušavom doručku je nazočilo stotinjak ljudi, a nastavak vinske pustolovine bio je na festivalu Urbanovo u Štrigovi,  gdje su se mogla kušati i ostala vina međimurskih vinara.  I nije samo taj vikend bio vinski u Međimurju – cijeli svibanj privlačio je goste finim kapljicama, na bogatom programu koji je trajao danima: od međunarodnog ocjenjivanja, preko »Gurman Tjedna«,  Festivala Pušipela i Pjenušavog doručka u vinogradu – do Otvorenih podruma, Vinskoga bala i Svete mise za vinogradare i vinare te procesije sa kipom Sv. Urbana!  

međimurski pjenušavi doručak

Mađerkin Breg, kraj Štrigove.

Svibanj je poseban vinski mjesec u Međimurju, a ako ste ga slučajno propustili ove godine, odmah rezervirajte  svibanj 2023.  –  za Međimurje! 

Fotografije: Julio Frangen 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Mađerkin Breg, kraj Štrigove

  • URBANOVO

    Urbanovo 2022«  obilježilo je vinski svibanj i najavilo vinsko ljeto u Međimurju! Tijekom ovogodišnjeg velikog međimurskog festivala održao se i prvi Pjenušavi međimurski   doručak, na atraktivnoj lokaciji Mađerkin Breg, kraj Štrigove.
  • PJENUŠAVI DORUČAK

    Na međimurskom doručku svoja pjenušava vina predstavilo je čak 8 vinarija: Štampar (Urban White & Rosé), Cmrečnjak (Polaris) , Dvanajščak Kozol (Pozoj), Hažić (Protagonist Toni), Novak Boris (Pušipel classic), Banfi vina - Željko Novak  (Roko), Jakopić (Terbotz), Tomšić (Evelin i Zlatni zvir) , a u završnom dijelu programa bila je i premijera novih vina tzv. »En Primeur Međimurje« .