Prvi hrvatski craft tonik proizvodi se u Istri i možete naručiti online

Marko i Urša

Jeste li ikada probali craft pivo od đumbira i craft tonik? Ako jeste za to su zaslužni Marko i Urša Bratović, a ako još niste, znači da još niste čuli za Count’s Drinks. Vrijeme je da to promijenimo jer se radi od jednoj jedinstvenoj istarskoj priči. 

Marko i Urša mladi su bračni par koji se proizvodnjom piva od đumbira počeo baviti sasvim slučajno, kada je Urša pronašla da taj napitak pomaže s nekim problemima u trudnoći. Ubrzo su vidjeli da bi na tržištu mogli ponuditi nešto novo i tu je 2019. godine cijela priča krenula. Postali su prvi koji su ovo pivo proizvodili, ne samo u Hrvatskoj, nego u Europi.

Count's drink Kaštelir

Tko stoji iza branda Count’s drink i kako je brand nastao? 

Marko je nekoliko godina bio zamjenik direktora vinarije Kabola nakon čega se počeo baviti proizvodnjom povrća i vlastitog ekološkog maslinovog ulja, a Urša je pravnica koja je radila u Sloveniji. Upravo je ona u trudnoći željela piti pivo od đumbira, ali su brzo vidjeli da toga na našem tržištu nema, pa su ga počeli proizvoditi kod kuće. Kvaliteta je bila iznenađujuće dobra, a otvorio se prostor za ponuditi još neke zanimljive proizvode na tržište. Ispalo je da je to posve prirodni, craft tonik koji nitko nije radio. 

Tonic water Count's drink

Željeli su sve to povezati sa svojom pričom, pa su povezanost Hrvatske i Slovenije smjestili i u naziv. U prijevodu “pića grofova”, Count’s drinks zapravo predstavlja poznati tolminski izvor Grofove vode, što je Uršino rodno mjesto. Riječ je o izvoru koji nikada ne presušuje, a ta se voda smatra eliksirom mladosti, zdravlja i dugog života. Ako se sazna da taj eliksir funkcionira, mogla bit to biti dobra vijest za sve nas jer su upravo tu vodu Marko i Urša dodali i u svoje proizvode. 

Kako nastaje ovaj tonik i s čime ga kombinirati?

Craft tonik proizvode od kore biljke kininovca, koja je odgovorna za tu specifičnu gorčinu i aromu. Marko i Urša, posebno ističu, da osim karakterističnog okusa, ova je biljka zapravo i jako ljekovita. Posebno pomaže kod iscrpljenosti s kojim se većina sigurno može povezati. Kako bi dodatno oplemenili okus, dodaju naravno i druge sastojke poput limuna, limete i naranče, ali što god da dodaju, mora biti iz organskog uzgoja. 

S obzirom da su do svojih prvih recepata došli od nule, isprobavanjem više od 100 kombinacija u varijantama od 5 litara, primijetili su da se industrijska tonik pića super slažu s industrijskim ginovima, ali uz craft ginove baš i ne idu najbolje. Zato su napravili neutralniji tonik u kojem su gorčina, kiselost, slatkoća, mjehurići i mirisi u savršenom skladu i koji se zbog toga odlično slaže s većinom craft ginova. 

Ginger beer Count's drink

Krenuli izvoziti a i napravili web shop

Iako kažu da im je epidemija usporila planove, njihov uspjeh u tako kratkom roku je za svaku pohvalu. Svoje proizvode izvoze u Švedsku, a već sada imaju i određeni broj privatnih kupaca koji kupuju za svoje potrebe u Sloveniji i Austriji. Proizvodni pogon nalazi im se u Kašteliru, gdje ih, uz najavu dolaska možete i posjetiti, a ako to niste u prilici, njihove proizvode možete naručiti i preko web stranice 

Kao i svi, i Marko i Urša su oprezni s velikim planovima u ovo vrijeme, ali svakako ih pratite, jer se čini da im planova ne nedostaje. A ako je suditi po njihovom dosadašnjem uspjehu, to kod njih može značiti samo velike stvari. 

Pratite ove izvrsne proizvode na Instagramu: countsdrink

Pratite ih na Facebooku: Count’s drink – premium crafted soft drinks

Pratite Andreine priče: andrea_pancur



COUNT'S DRINK, KAŠTELIR

  • MARKO I URŠA

    Mladi bračni par s odličnom poduzetničkom pričom kao nadopuna svim craft ginovima.
  • CRAFT TONIK

    Craft tonik proizvode od kore biljke kininovca, koja je odgovorna za tu specifičnu gorčinu i aromu.