Petar Knežević Žeruk- prvi hrvatski gin influencer

Petar Knežević

Sad vam je možda već dosta izolacije i savjeta što sve možete raditi dok smo zatvoreni, ali ovo bi vam moglo biti korisno. Svakako je ukusno! Ne znam pratite li profil na Instagramu pk_gintonic_croatia? Tamo se pokrenula zanimljiva emisija GinTalk na kojoj možete naučiti mnogo toga o ovom piću. A to vas uči prvi hrvatski gin influencer! 

Gin je piće koji mnogi obožavaju zbog puno načina i kombinacija u kojima ga možete koristiti. O koktelima općenito i ginu ne znam puno, pa sam to odlučila promijeniti. A nema boljeg učenja od razgovora s profesionalcem. S obzirom da smo sada svi doma, poslala sam par pitanja Petru Kneževiću Žeruku, on je prvi hrvatski gin influencer.  

Koktel majstor

Reci mi nešto o sebi, gdje si se educirao, koja su ti najveća postignuća do sada

Rodom iz Šibenika, ali već 6 godina u Zagrebu. U gin sam se zaljubio prije tri godine na radionici u Johann Francku koju je održao Vjenceslav Mandić (Kishoni). Educirati sam se počeo prije nekih 15 godina. Tada sam prisustvovao školi miksologije kod Dražena Pribičevića (Čibi). Osim toga, završio sam školu za baristu u Šibeniku i još jednu školu za barmena u Vodicama kod poznatog šibenskog barmena Beli. Zadnje edukacije imao sam u New Yorku kod Junior Merinha i završio sam Visoku školu za turizam u Miamiju. Moram spomenuti da sam imao čast učiti i od Dale De Groffa kojeg zovu ocem miksologije.

A vezano za nagrade, bilo ih je nekoliko. Većinom sam išao na natjecanja kako bih skupio nova iskustva, družio se s kolegama i slično. Na prvom Frank barističkom natjecanju bio sam 3. u Hrvatskoj. Na zadnjem natjecanju Barmen 2019 osvojio sam nagradu za najbolju izvedbu u kategoriji before dinner drink.

Gin tonik

Koji je cilj tvog profila i od kud ideja za projekt preko IGTV platforme? 

Pokušavam ovo vrijeme dok sam doma iskoristiti maksimalno. Krenuo sam s IGTV projektom izrade koktela od doma u kojima upoznajem ljude sa zanimljivim koktel receptima. Pokrenuo sam GinTalk putem live formata gdje svaki četvrtak upoznajem publiku s raznim hrvatskim gin destilerijama. Cilj svakoga javljanja je prezentirati naše vrijedne ginare i podržati lokalnu scenu. Želim doprijeti do novih klijenata, podijeliti svoje znanje te upoznati i podijeliti ljubav ljudima s raznim ginovima i gin koktelima. Biti gin influencer u svijetu je poznato, a kod nas tek dolazi, pa mi je drago nuditi ovakav sadržaj. 

Nostromo gin

Smišljaš li sam recepte i možemo li uskoro očekivati nešto s tvojim potpisom? 

Kao svaki barmen i ja imam podosta svojih recepata, kojima dajem neki svoj twist. Od klasičnih koktela poput Negronija (gin, Campari i Vermouth) moj primjer twista je infuzija Camparija s kavom ili ružmarinom. Začine koje mogu, sam dehidriram, ali kada ne stignem naručim. Najviše volim koristiti jestivo cvijeće i začinsko bilje poput mente, ružmarina,…

A ovaj drugi dio – da! Gin s mojim potpisom je skoro u prodaji. Batch jednog novog našeg gina sam ja radio, ali čekamo da završi cijela situacija pa ćemo sve i upoznati s novim hrvatskim džinom pod PK potpisom.

Gin Hidden

I imam još jedno pitanje za kraj, kakav je trend ispijanja gina/koktela kod nas? 

Kokteli više nisu samo za ljeto, već se ispijaju sve više i više tijekom drugih godišnjih doba. I to ozbiljni modern classic kokteli kao što su Negroni, Old Fashion, Gin Fizz, Manhattan. Za to su zaslužni barovi poput Swankyja, Dežman Mini Bara, Bistroa 75. Trend je toliko veliki da su čak barovi poput Time Bara, Noela i Soi Fusiona uveli koktele to go u svoju ponudu. Što se tiče samoga gin tonika, on će uvijek će biti popularan. I to zbog jednostavnosti i brzine pripremanja i jer su ga svi prepoznali kao cool i zabavno piće.

Old Pilots gin

Eto, to je svakako još jedna ideja za raditi doma.Svaki četvrtak uključite se u live na Instagramu. Na sljedećim radionicama planira ugostiti istarsku nagrađivanu Imagine spirits destileriju i najbolju svjetsku barmenicu. Sigurno će biti interesantno! 

Ako te zanimaju ovakve stvari, ovdje je nekoliko tekstova na teme koje bi ti mogle biti zanimljive. 

Andrea Pančur

Slike: Petar Knežević Žeruk

 

 

 

 

 PETAR KNEŽEVIĆ PRVI HRVATSKI GIN INFLUENCER

  • ZAKLJUČAK

    Tek kada vidite kako netko tko se tome posvetio pričati o tome, shvatite koliko su ti kokteli zapravo umjetnost.
  • IGTV EMISIJE

    Svakog četvrtka na profilu pk_gintonic_croatia možete naučiti više o ginu i domaćoj ponudi ovog popularnog pića