Novi hit istarski proizvodi: Histris Pancettosa i Smokva

Histris salama sa suhim smokvama

Iako se na prvu čini nespojivo, istarski proizvođač suhomesnatih proizvoda Histris još je jednom vratio tradiciju Histra u Istru. Doduše, ovog je puta gurmanske delicije vratio u polje i korijenima predaka kako i priliči istarskom seljaku, istovremeno obogativši gastronomsku scenu poluotoka i Hrvatske.

Naime, poznato je da su se istarski težaci prehranjivali u polju. Doručak ili užina bili su tek kratka pauza od napornog rada u tom istom polju odakle su crpili namirnice da bi prehranili gladna usta obitelji ili pak proizveli sirovinu za ishranuživotinja. Ironično, tu su istu hranu vraćali u polje u obliku suhomesnatih proizvoda kako bi zahvaljujući njihovim prehrambenim vrijednostima bili u mogućnosti ponovno proizvesti nove poljoprivredne proizvode.

Proizvodnja Histris

I u tom krugu života, ishrane i proizvodnje, utjehu su pronalazili u hladovini smokve zasađene u nekom zabačenom dijelu oranice ili vinograda, ondje gdje je uzimala najmanje mjesta. Logično, plod te iste slatke smokve mamio je težake da ga sljube s obrokom. Tako je i bilo.

Smokva je često bila prilog kruhu, mesu ili kapljici vina. Tako je i nastala naša salama od domaćeg svinjskog mesa sa sušenim smokvama, utemeljena na starim užancama istarskog seljaka. Danas, obogaćena slatkim notama neodoljivo zavodi nepca najistaknutijih gurmana. Druga novost je salama naziva Pancettosa. Nazivom asocira na „cremoso“ što bi u prijevodu s talijanskog jezika značilo „kremasto“. A što je drugo panceta nego krema koja se u dodiru s toplim kruhom jednostavno topi u ustima sljubljujući note bijelog masnog tkiva prošaranog crvenim linijama mesa i mediteranskim začinima?!, ističe direktorica marketinga Histrisa Jasminka Benazić.

Sam naziv ovog novog Histris proizvoda ima višestruko značenje. Povezan je s dvojezičnom Istrom. Riječ „pancia“ na talijanskom znači „trbuh“; za proizvodnju Pancettose koristi se panceta – potrbušni dio svinje.

Histris Salama Pancettosa

Istina, za razliku od vremena koja su poslužila kao predložak u stvaranju te dvije nove poslastice a koja su podrazumijevala i lijepu “panciu” kao odraz blagostanja, danas su drugačija vremena u poimanju oblikovanja ljudskog tijela. Srećom, nutritivne vrijednosti koje donose dva nova Histrisova proizvoda jamče da koliko ih god konzumirali neće biti prevelike – “pance”.

Više o ovim delicijama i pogonu Histris potražite na www.histris.hr​.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Histris izbacio nove proizvode

  • Histris

    Histris je istarski brand izrastao iz tradicije i majstorskog umijeća u obradi mesa i spravljanju mesnih delicija domaćih ljudi. Priprema mesa i proizvodnja mesnih proizvoda odvija se u Svetom Petru u Šumi, u proizvodnom pogonu opremljenom vrhunskom tehnologijom čime se osigurava potpuna kontrola procesa.
  • Pancettosa i Smokva

    Histris Smokva trajna je salama sa suhim smokvama od domaćeg svinjskog mesa, utemeljena na starim užancama istarskog seljaka. Histris Pancettosa nazivom asocira na „cremoso“, što je drugo panceta nego krema koja se u dodiru s toplim kruhom jednostavno topi u ustima.