Nova obiteljska in destinacija uz tok rijeke Drave!

Tok rijeke Drave

90 kilometara plovne rijeke Drave skriva brojne prirodne ljepote.Od skrivenih rukavaca gdje se traži osvježenje ili lovi riječna riba, do sprudova na kojima se gledaju zalasci sunca i rađaju prve ljubavi, ali i povezivanje dvije županije – Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske. Kako bi istražili sve što ova rijeka krije, mi smo pripremili plan, a vi napunite baterije za jedinstvenu avanturu.

Pješčani prirodni fenomen

Prva stanica u Koprivničko-križevačkoj županiji Dravski peski, jedinstvena je hrvatska pustinja koja očarava svojom ljepotom. Obavezno mjesto koje treba posjetiti svi ljubitelji prirodnih fenomena. Sitni pijesak, nastao otapanjem ledenjaka s Alpa koji je jakim vjetrovima prekrio prostor između Pitomače i Molvi (30-tak kilometara) nekad je stvarao velike probleme usjevima pa su ih seljaci prozvali Krvavim peskima. Danas, su Peski okruženi borovima koji ih drže na jednom mjestu.Koliko su naši Peski in lokacija, govori i činjenica da je mnogo spotova, reklama čak i nekih filmova snimljeno baš pred ovom prirodnom kulisom. Isti taj pjesak nalazi se na plaži u Crikvenici.

Dravski peski

Na putu prema rijeci Dravi, svakako treba pristati u malom mjestu Brodić u kojem se nalazi Etno imanje obitelji Karlovčan. Ono na poseban način svakog putnika vraća u prošlost, u vrijeme života bez buke. Domaćin imanja, Neven Karlovčan ispričat će vam priču o životu njegove obitelji i moći ćete vidjeti ambare, saznati kako se nekad pekao kruh, zaviriti u originalan ormar njegove bake, ali i sjesti u vlakić i krenuti prema Dravi. 

Avantura tokom rijeke Drave

Prvo se može  pojesti nešto tradicionalno na skeli koja će pomoću sajle otplutati do sredine Drave, tako da ćete rijekom biti okruženi. Zaista poseban doživljaj ručka na Dravi. Ta ista skela danas služi za prijevoz robe i automobila s jedne strane na drugu. A nakon toga slijedi lagani rafting po Dravi uživajući u njezinoj ljepoti. Dobro otvorite oči da ulovite najmanju lastavicu na svijetu – bregunicu, ona će vas i spasiti od komaraca jer to je njena posebna poslastica, tako da zaštita za komarce ne treba, ali za sunce bi se itekako mogla ponijeti. 

Avantura tokom rijeke Drave

Jedinstveni riječni otok na Dravi

Ploveći rijekom čak tri puta se prolazi kroz Mađarsku, i stiže se polako do prekrasnog riječnog otoka Križnica. Najveći meander rijeke Drave zaista  je jedinstveno mjesto gdje je priroda netaknuta i daje najbolje od sebe. Na Križnicu možete doći ploveći rijekom Dravom, skelom s kopna ako otok želite istražiti autom na kojem se nalazi grad Pitomača ili 250 metara dugačkim pješačkim mostom. Ogladnite li, tu je „Dravska Iža“ (OPG Ruža Fabčić), u kojoj će vas uvijek dočekati autohtona hrana. Za obroke se koriste ubrani plodovi obližnjih vrtova i ulovljena riba koja je još jučer plivala Dravom. Svakako je preporuka fiš, te njihova riječna riba.

Dravska ižameander

 Posjetiteljski centar „Dravska priča“ još jedno je mjesto u Virovitičko-podravskoj županiji koje vrijedi posjetiti. Potpuno obnovljena predivna zgrada okružena je uređenim perivojem sa šetnicama, poučnim stazama, sjenicama, oporavilištem za bijele rode i druge rijetke ptice ovoga kraja, učionicama na otvorenom, vrtom, i tu možete i noćiti. Na ulazu u perivoj čeka vas 3D anamorfna slika rukavca rijeke Drave koju je naslikao umjetnik Filip Mrvelj. Ostat ćete zapanjeni od ljepote. Centar za multimediju odlično je mjesto za otkrivanje odgovara na monoga pitanja koja se možete zapitati, kako izgleda dabrov brlog, što se nalazi u kapljici vode, kako izgleda život u vodi i izvan nje? Za svaku preporuku.

3D anamorfna slika rukavca rijeke Drave

Dvorac Janković u obnovljenom raskočnom ruhu

Za kraj cjelodnevne avanture čeka vas Dvorac Janković u Suhopolju.  Virovitičko-podravska županija kao vlasnik dvorca, oživila je mjesto i vratila mu dah onog vremena raskoši koji će vas oduševiti. Obnovom koja je trajala dvije godine, rekonstruiran je dvorac, a stvorio se i suvremeni, moderni multimedijalni izložbeni prostor koji objedinjuje turističke, prirodne, kulturne, umjetničke, materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu Virovitičko-podravske županije. Ovaj dvorac ima i  lobby bar, konferencijsku salu, 5D kino s 20 sjedećih mjesta i restoran s oko 50 sjedećih mjesta te recepciju, za 15 dvokrevetnih soba s 4 zvjezdice. I što je najvažnije konstantno je posjećen i popunjen, tako da rezervirajte svoju sobu na vrijeme.

Dvorac Janković

ružičasti craft gin Mountain Creek Lady's Choice

 

U dvorištu dvorca, morate nazdraviti za izlet koji je iza vas s ružičastim craft ginom Mountain Creek Lady’s Choice . Ovdje se radi o ružičastom nagrađenom ginu sa škokicama. U ponudi dvorca su i posebne, ručno rađene dizajnerske slastice,  koje Izgledom koketiraju sa slastičarskim trendovima, a okusom podsjećaju na prošlost – na vrijeme kad su bake pekle kolače koji su u svakoj mrvici otkrivali kvalitetne sastojke. Njih kreira i priprema svjetski poznata slastičarka Sandra Jadek. U njezinim vitrinama s kolačima tako se krije Čarobna dvorska kugla grofice Ilke, bučin kolač grofa Elimira, Tart iz perivoja dvorca Janković ali i Suhopoljski čokoladni choux.

Posjetiteljski centar „Dravska priča“

Na kraju dana sigurno ćete se osjećati radosno i ispunjeno što ste uspjeli istražiti sve čari koje skriva rijeka Drava, a za realizaciju i uživanje u čarobnom dijelu naše zemlje zaslužni su Turistička zajednica područja Dravski Peski i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije koji su potaknuli brojne male proizvođače i kreativce da se udruže i zajedno, u potpunosti, predstave svaku destinaciju na najbolji način!

Avantura tokom rijeke Drave

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Tok rijeke Drave

  • RIJEKA DRAVA

    90 kilometara plovne rijeke Drave skriva brojne prirodne ljepote.Od skrivenih rukavaca gdje se traži osvježenje ili lovi riječna riba, do sprudova na kojima se gledaju zalasci sunca i rađaju prve ljubavi, ali i povezivanje dvije županije - Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske.
  • ISTRAŽIVANJE LJEPOTA DRAVE

    Za realizaciju i uživanje u čarobnom dijelu naše zemlje zaslužni su Turistička zajednica područja Dravski Peski i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije koji su potaknuli brojne male proizvođače i kreativce da se udruže i zajedno, u potpunosti, predstave svaku destinaciju na najbolji način.