Najpoznatiji master blender José Blanco gostovao je u Zagrebu

Jose Blanco

Kao što masterchef sljubljuje točno odabrane namirnice kako bi kreirao vrhunska jela, tako master blender odlučuje o sastavu visoko kvalitetnih cigara birajući i miješajući određene vrste duhana kako bi postigao različite okuse, arome i jačinu. Zagreb je prošlog četvrtka posjetio jedan od najpoznatijih svjetskih master blendera, José Blanco, koji putuje svijetom kako bi demistificirao priču vrhunskog dima.

Dobar master blender mora vješto razlikovati najvažnije okuse – slatko, slano, gorko i kiselo i imati dobar nos. Ali najvažnije u poslu master blendera su strast i ljubav prema tom poslu. To što radim dolazi iz srca, izjavio je Blanco, koji posao master blendera obavlja više od 50 godina. 

master blender master blender

Kako prepoznati i iskusiti karakteristike pojedinih duhana i razumjeti kako se međusobno miješaju i nadopunjuju, José je u četvrtak pokazao publici okupljenoj na masterclassu u kavani Johann Franck, u organizaciji Havana Shopa. 

Johann Franck Havana Shop

 “U ovoj industriji sam jako dugo vremena i smatram da je najbitnija kvaliteta, a ne kvantiteta. Drago mi je da se ovim poslom bavi i sve više žena, jer ovo je posao u kojem te ne sude prema boji kože, prema bogatstvu i porijeklu.”, rekao je Jose Blanco koji sa svoje 73 godine još uvijek putuje svijetom i širi tajne vrhunskog dima.

master blender master blender

Ovaj svjetski poznati master blender rođen je 1949. u SAD-u u izbjegličkoj obitelji iz Dominikanske Republike, koji su zemlju napustili uslijed diktature. Njenim prestankom, José se s obitelji vraća u Dominikansku Republiku i sa samo 13 godina kreće očevim stopama. Tokom rada upoznao se sa svim tajnama miješanja duhana i kasnije prihvatio poziv iz Nikaragve te postao potpredsjednik najstarijeg brenda cigara u toj zemlji. Tu se zbližio s terroirom te zemlje koja se danas, osim Kube, može pohvaliti s najvišim kvalitetama u svijetu. Što zbog nostalgije, a što zbog poziva tvrtke koja je tada bila treća u cijeloj industriji, José se vraća u Dominikanu.  

master blender Havana Shop

José danas predstavlja kompaniju koja je jedan od najvećih inovatora u cijeloj industriji, a većinu vremena putuje svijetom kako bi ljudima, kako sam kaže, objasnio cijelu priču vrhunskog dima. Sam poziv master blendera ili onoga koji stvara mješavine nečega što nema okus, već ima miris i arome nakon izgaranja jest rijedak posao i onih najboljih u tome ima svega dvadesetak na svjetskom nivou. 

Zagrebačka publika, imala je priliku uživati u jedinstvenom doživljaju vrhunskog master blendera. 

Jose Blanco

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Kavana Johann Franck, Zagreb

  • JOSE BLANCO

    Ovaj svjetski poznati master blender rođen je 1949. u SAD-u u izbjegličkoj obitelji iz Dominikanske Republike, koji su zemlju napustili uslijed diktature. Njenim prestankom, José se s obitelji vraća u Dominikansku Republiku i sa samo 13 godina kreće očevim stopama. Tokom rada upoznao se sa svim tajnama miješanja duhana i kasnije prihvatio poziv iz Nikaragve te postao potpredsjednik najstarijeg brenda cigara u toj zemlji.
  • MASTER BLENDER

    Dobar master blender mora vješto razlikovati najvažnije okuse - slatko, slano, gorko i kiselo i imati dobar nos. Ali najvažnije u poslu master blendera su strast i ljubav prema tom poslu. To što radim dolazi iz srca, izjavio je Blanco, koji posao master blendera obavlja više od 50 godina.