Moderna vinarija u Zagorju s najljepšim zalaskom sunca

Vinar Tihomir Kota

Vrijeme je da vas upoznam s jednom vinarijom koja potvrđuje da vam za organizaciju ugodnog popodneva uopće ne treba puno. Mi smo se dogovorile, rezervirale termin i za sat vremena vožnje uživale u moderno uređenoj vinariji, odličnim vinima, prekrasnom pogledu i opuštenom razgovoru s glavnim i odgovornim iz vinarije Kota. 

Degustacija u vinariji Kota

Tihomir Kota, vlasnik je istoimene vinarije koji vino radi iz ljubavi, a inače je inženjer strojarstva i vlasnik tvrtke za održavanje. Vina proizvodi s posebnom razinom kreativnosti. Njegova je vinarija smještena na prekrasnoj poziciji u Gornjoj Batini u Krapinsko-zagorskoj županiji, a za svoja vina kaže da su vina koja se trebaju probati i doživjeti. Nakon dočeka i iskustva koje smo mi imale, s time se moramo složiti. 

Tihomir Kota i Iva Tuđa

Moderno uređena vinarija stvorena za uživanje 

Iva Tuđa, inače zadužena za prodaju i marketing predstavlja Tihomira kao velikog perfekcionista, a u to se jako brzo i sami uvjerite. Kada vidite kako izgleda njegova vinarija i koliko se pažnje posvećuje svakom detalju, jasno vam je što sve taj perfekcionizam može napraviti za kvalitetu. Vinariju je uredila arhitektica i prostor stvarno ostavlja bez riječi, a cijela ekipa slaže se oko vizije da žele biti svoji i izaći iz okvira.  

Vingradi u Zagorju

Tihomir je prvo samostalno vino napravio još 2010. godine, prvi vinograd je zasadio 2013. godine, a vinariju je izgradio 2017. godine.  U vinogradima za sada ima posađene dvije sorte, sauvignon blanc i chardonnay, a proizvodi tri ozbiljna pjenušca i dva vrhunska vina

Vinogradi Kota

Zalazak sunca u vinariji Kota

Jedna od kreativnih priča kada se radi davanju imena vinima

Meni je posebno zanimljiva priča bila o tome kako su dali imena svojim etiketama. Naime, sva vina ove vinarije imaju u imenu određeni broj. Taj broj određuje visinu vinograda s kojeg je ubrano grožđe za njegovu proizvodnju. Iako je to samo po sebi zanimljivo, priča postaje bolja jer je kota naziv za oznaku nadmorske visine na geografskim kartama. Dizajn etikete prati tu priču, a linija koju imaju izgleda stvarno impresivno. 

Vina Kota

Što smo mi probale?

Uz izvrsnu platu nareska, predivnim zalaskom sunca započele smo s pjenušcem Kota 267, ozbiljnim i osvježavajućim pjenušcem s posebnom voćnom aromom. Zatim smo imale priliku probati pjenušac Kota 325, kupažu sauvignona i chardonnaya. Pjenušac Kota 255 extra brut, kupaža je chardonnaya i rajnskog rizlinga s čistim okusima voćnosti, aromama kvasca i lijepo uravnoteženom svježinom. Svi pjenušci proizvedeni su tradicionalnom metodom, a kupaže kojima se vinar igrao jako su zanimljive i jedinstvene.

Kota 267 Chardonnay sur lie

Nakon pjenušca odlučili smo se za vina, Kota 375 Sauvignon blanc berba 2018. godina, koje je jednoglasno odnijelo pobjedu u našem društvu, zahvaljujući aromama voća, jabuke, citrusa i cvijeća. Probale smo i Kota 267 Chardonnay Sur lie 2018, ozbiljno vino koje dugo ostaje u ustima nakon što ga popijete. Zanimljivo je napomenuti kako dio njegovog Chardonnaya odležava pod morem pa se veselimo i toj degustaciji jednog dana. Ono što je zaista posebno osim samih vina je pogled iz vinarije na predivne zagorske brežuljke koji ćete još dugo pamtiti.

Vinar Tihomir Kota

Druženje u podrumu vinarije Kota

Podrum vinarije Kota

Ovo je vinarija koja ima velike planove oko ponude degustacija i ukupnog gastro doživljaja na ovom području, i jedva čekam da ih krenu sve redom ostvarivati.

Pratite vinariju Kota na Instagramu: vina_kota

Pratite Andreine priče: andrea_pancur



VINARIJA KOTA, GORNJA BATINA

  • PJENUŠCI

    Za svoja vina kaže da su vina koja se trebaju probati i doživjeti. Imaju 3 različita pjenušca proizvedena klasičnom metodom i 2 vina.
  • TIHOMIR KOTA

    Vasnik je istoimene vinarije koji vino radi iz ljubavi, a inače je inženjer strojarstva i vlasnik tvrtke za održavanje.