L’Argine a Vencò – talijanski restoran s Michelinovom zvjezdicom

Postoji jedan talijanski restoran blizu granice sa Slovenijom iza kojeg stoji priča nevjerojatne umjetnice u pripremi jela. Ova je žena, zbog načina na koji joj se život odvio, odlučila napraviti svoj vrt i tako je sve krenulo. 

Razvila je posebno poštovanje prema namirnicama, takav je stav prenijela u kuhinju, uzela dovoljno vremena da sve stvori točno kako je zamislila i došla do nevjerojatno postignuća – Michelinove zvjezdice. Ona je Antonia Klugmann, vlasnica je i glavni chef restorana L’Argine a Vencò, a meni je ispričala svoju kulinarsku priču. 

Gdje si se educirala, gdje si stekla iskustvo i kada si se zaljubila u kuhanje? 

Možda je za početak važno spomenuti da se za kuhanje nisam educirala nigdje, sve sam naučila kroz godine prakse.

U kuhanje sam se zaljubila dok sam studirala pravo, a iskorištavala sam svaku priliku koju sam imala kako bih učila više o kulinarstvu. Zbog prometne nesreće koju sam imala, nisam mogla raditi cijelu godinu. U tom sam periodu napravila vrt u kojem sam naučila poštovati namirnice. Osim toga, shvatila sam da ono što volim u kuhinji je zapravo kreativnost. Brzo mi je postalo jasno da sam najsretnija upravo u kuhinji. 

Kako je došlo do otvaranja restorana? 

Prvi sam restoran otvorila 2006. godine, a tada sam imala 26 godina i samo dva zaposlenika. Nakon pet godina iskustva, potvrdila sam sama sebi koliko mi je važno bilo prezentirati kreativnu kuhinju, pa sam krenula u potragu za novom lokacijom.

Restoran L’Argine a Vencò

Pronašla sam ju u Collio regiji. Prekrasno mjesto okruženo vinogradima i rijekom Judrio. Trebalo mi je četiri godine da izgradim L’Argine a Vencò i sada zapošljavam 15 osoba.

Od kuda crpiš inspiraciju za jela i što najviše voliš raditi u restoranu? 

Priroda koja okružuje moj restoran najveća je inspiracija koju imam. Krajolik je prekrasan, povrće iz mog vrta i vinogradi u okolici glavni su elementi moje priče.  Ovdje sam izgradila restoran baš zbog toga što vjerujem da se trebamo okružiti s onime što nas inspirira. U svojoj kuhinji imam ogroman prozor koji mi pruža mogućnost da se stalno crpim tom inspiracijom. 

Kako izgleda tvoja ponuda? 

Pokrenuli novu uslugu dostave tradicionalnih jela naše regije, mjestima koji okružuju L’Argine a Vencò. Radi se o potpuno drugačijoj hrani od one koju poslužujem u restoranu gdje smo tradicionalne recepte iskombinirali s modernim pristupom.

Zbog velikog uspjeha ovog projekta, otvorili smo trgovinu u Trstu gdje svatko može doći kupiti namirnice ili uzeti narudžbu za van. Naš jelovnik u restoranu ovisi, naravno o sezoni i namirnicama, od kojih većinu uzgajamo u našem vrtu ili okolnim poljima. Kuhinja je pretežito talijanska, ali sa snažnim utjecajem središnje Europe. Luksuzan dio iskustva ovdje uključuje isprobavanje namirnica koje su česte u prirodi, ali rijetke u trgovinama. Namirnice jako poštujemo i svaka je maksimalno iskorištena. 

Voliš li vina? 

Volim vina proizvedena u ovoj regiji. Friuli-Venezia Giulia poznata je po bijelim sortama poput ribolla gialla, istarska malvazija, vitosvka i friulano. Vinari su imali puno utjecaja u razvoju ovog područja. Mnogi od njih rade nevjerojatan posao zbog načina na koji paze na zemlju i pokušavaju koristiti što prirodnije metode proizvodnje. 

Kakav je osjećaj dobiti Michelin zvjezdicu i kakvi su planovi za dalje? 

Dobiti takvo priznanje bilo je za nas jako važno. Dogodilo se nakon manje od godinu dana od otvaranja restorana. Još se sjećam kada sam dobila poziv, nosila sam smeće van, stala, javila se i počela plakati. A planovi za dalje? Svakako uključuju rad na unapređenju, to nam je u prirodi. Nikada nismo zadovoljni i nadamo se da će se taj trud prepoznati. 

L’Argine a Vencò

Restoran je ovo koji s razlogom dobiva puno pozornosti, tako da si ga svakako stavite na popis čim budete u prilici putovati. Neka taj put uključuje sjeveroistok Italije, maleno selo Friuli Venezia Giulia, regiju Dolegna del Collio i restoran L’Argine a Vencò.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Pratite ovaj divan restoran na Instagramu: largineavenco

Fotografije: arhiva restorana



L’Argine a Vencò, Italija

  • ANTONIA KLUGMANN

    Nevjerojatna umjetnica koja je zbog načina na koji joj se život odvio odlučila napraviti svoj vrt, a sad je vlasnica restorana s Michelinovom zvjezdicom.
  • TRGOVINA U TRSTU

    Zbog velikog uspjeha svojeg restorana, Antonia Klugmann otvorila je i trgovinu u Trstu gdje svatko može doći kupiti namirnice ili uzeti narudžbu za van.