Upoznajte Ines Matić Matešković, docentica je na Pravnom fakultetu i obožava vina

Upoznajte Ines Matić Matešković svestranu i nadasve inspirativnu mladu ženu. Ines Matić Matešković je docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci, na katedri za rimsko pravo, sommelijerka koja je diplomu stekla pri Hrvatskom sommelier klubu, ambasadorica talijanskog brenda pjenušaca Bottega te vlasnica vlastitog projekta koji savršeno sljubljuje vina i vjenčanja – Vinum Amoris. Ne možeš se ne zapitati – kako joj sve to uspijeva!

Prvi sommelierski tečaj poklonila joj je njena najveća životna podrška

Ines Matić Matešković je učenje o vinima započela prije nešto više od pet godina, kada ju je na to potaknuo njen suprug Damir poklonivši joj njen prvi tečaj sommelierstva. Otkrila je u sebi ljubav prema vinima i počela ih je iznimno cijeniti te, kako kaže, spoznala je da je poznavanje vina dio kulture stola, ali i opće kulture.

Iako u početku njene ambicije o poznavanju vina nisu sezale toliko daleko, danas Ines u svojim rukama ponosno drži diplomu koju je stekla pri Hrvatskom sommelierskom klubu te se konstantno usavršava na brojnim tematskim radionicama. No, to nije sve. Svoje znanje o vinima i umijeće prepoznavanja kišnih i sunčanih dana koji su utkani u okus i miris vina te fasciniranost trudom vinara da iznova, iz godine u godinu, ulažu u svoja vina rado, kao predavač, prenosi svim polaznicima prve razine tečajeva Hrvatskog sommelier kluba.

Zaljubljenica u vina, ali i u pravo

Nije tajna da joj uloga predavača, točnije profesora nije strana.

Naime, Ines je doktorica pravnih znanosti i zaposlena je kao docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci. Piše znanstvene radove, radi na velikom europskom projektu usmjerenom unaprjeđenju kvalitete obrazovanja na pravnim fakultetima u Hrvatskoj, predaje studentima rimsko pravo. Što nadodati tomu? Osim blago se njenim studentima kad su imali tu sreću da im na jednom od najtežih ispita na pravnim fakultetima predaje nadasve zanimljiva i nadahnjujuća profesorica.

Briljantno je spojila dvije esencijalne životne stvari – ljubav i vino

Ako ste mislili da je to sve što vam mogu ispričati o Ines, prevarili ste se. Njena svestranost i izlaženje iz okvira nemaju granica. Naime, Ines vodi vlastiti projekt koji na briljantan način spaja vino i vjenčanja. Kako mi je rekla, Ines je na ideju o Vinum Amorisu došla tijekom organizacije vlastitog vjenčanja kada je željela nešto posebno i originalno.Vinum Amoris, osim poklona za mladence, kumove i goste, uključuje vinsku ceremoniju vjenčanja inspiriranu vjenčanjima u latinoameričkoj tradiciji.

„Odabrala sam crveno vino koje će starenjem postajati još kompleksnije i bogatije, baš kao što želimo da stari i naša ljubav, te ga personalizirala u svim onim detaljima koji su važni kako bi ovo vino bilo puno više od vina – uspomena na dan vjenčanja“, pojasnila mi je Ines objasnivši mi  kako se na ceremoniji vjenčanja spremaju i pisma koja mladenci pišu jedno drugome, a otvaraju se na sedmu godišnjicu, za koju kažu da je kobna, kako bi se prisjetili dana vjenčanja i rasplamsali snagu i žar ljubavi te razbili taj mit o kriznoj sedmoj. Zahvaljujući Vinum Amoris-u Ines uspijeva svoju strast prema vinima podijeliti s drugima na jedinstven i divan način, dok mladenci imaju priliku svoj najvažniji dan obogatiti čarobnim i opojnim vinom koji će piti s ljubavlju godinama poslije.

Glavno pravilo je uživati

Kad sam je pitala o pravilima u sljubljivanju hrane i vina, rekla mi je da je najbitnije uživati u okusima, mirisima i doživljaju hrane i vina, a ne pratiti slijepo ista. Pamtim ove njene riječi.

No, svakako ću pogledati njenu rubriku Vinski dnevnik na lifestyle portalu Stilueta u kojoj donosi video recenzije hrvatskih vina, temeljene na stručnoj organoleptičkoj analizi, ali prilagođene široj publici i ljubiteljima vina koji nisu nužno i znalci. Isto preporučujem i vama. Vjerujte mi da će vam Ines otkriti potpuno novi svijet vina nakon čijeg upoznavanja će te na dotad nepoznati i magičan način uživati u istom. A možda će vas i upravo Ines Matić potaknuti da sanjate ambicioznije i ciljate više nadmašujući svoje granice.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: vinumamoris

Fotografije: privatna arhiva

 



Ines Matić Matešković, sommelijerka i pravnica

  • INES MATIĆ MATEŠKOVIĆ

    Ines Matić Matešković je docentica na Pravnom fakultetu u Rijeci, na katedri za rimsko pravo, sommelijerka koja je diplomu stekla pri Hrvatskom sommelier klubu, ambasadorica talijanskog brenda pjenušaca Bottega te vlasnica vlastitog projekta koji savršeno sljubljuje vina i vjenčanja - Vinum Amoris.
  • VINUM AMORIS

    Projekt koji na briljantan način spaja vino i vjenčanja.