Znam gdje u Istri kušati odličnu i originalnu pizzu

Pizza je jelo čije su prve inačice nastale još u 16. stoljeću. Od tada se ovo obožavano jelo razvijalo i mnogi su ga majstori gastronomije rekreirali. Danas je pizza jedno od najpopularnijih i najomiljenijih jela u povijesti. Pomislili biste kako se o tom paketiću tijesta i rajčica sve ispričalo te kako su svi pokušaji nadogradnje okusa iste bezuspješni, no prevarili biste se. U istarskim Bujama postoji pizzerija koja iznimno uspješno spaja tradicijska načela pripremanja pizze s originalnim i vrhunskim sastojcima.

Ljetna pizza kao jelo koje bi se moglo jesti svakog dana ljeta

Konoba Aquarius svoja je vrata otvorila još davne 1988. godine u Bujama. U to vrijeme Konoba Aquarius prva je na tom području nudila svima nam obožavanu pizzu. Danas je Konoba Aquarius ugodni ugostiteljski objekt u kojem vlada obiteljska atmosfera te kojeg vode Karmen i Josip Bepo Vorić.

Oba ključna vodstva ovog istarskog objekta unijela su dah inovativnosti u isti. Tako je i nastala nova i okusom jedinstvena pizza koju od ovog ljeta vlasnici Vorić nude u svojoj pizzeriji. Pizza je to koja je vrlo lagana i fina, koja svojim okusom podsjeća na ljeto na jugu Italije te koja će vam zauvijek ostati u pamćenju. Naime, na podlogu od pšeničnog tijesta umjesto domaće šalše ide juha od tikvica, zatim Mozzarellu Fior di late, Mozzarellu Fior D’agerola, koju vlasnici nabavljaju iz mjesta D’agerola, a od kuda i dolazi najbolja talijanska Mozzarella. Nakon spomenutih sastojaka slijedi red domaćih pomidora i domaćeg pesta, koji se radi u kuhinji Konobe Aquarius. Naposljetku, kao točka na i ovim vrhunskim sastojcima, koji čine ovu iznimnu pizzu, ide Stracciatella di bufala koja daje svježinu ovoj ljetnoj pizzi te koju vlasnik Josip nabavlja isključivo s juga Italije.

Ne moram vam ni reći kako me ova ljetna pizza Konobe Aquarius ostavila bez daha te kako se nisam mogla nadiviti spoju sastojaka, koji nisu karakteristični za pizzu, ali su učinili idealnu kombinaciju! No, ljetna pizza nije bila jedino iznenađenje.

Još jedno iznenađenje

U lijepoj atmosferi ove istarske konobe probala sam još jedan novitet proizašao iz krušne peći. Bila je to pizza od pirovog brašna  s domaćom šalšom , izvrsnom Mozzarellom i artičokama. Posebnost ove pizze skriva se u panceti koja dolazi na kraju.

Na ovom zamotuljku pirovog tijesta savršeno su se sljubili svi različiti okusi te su napravili potpunu rapsodiju istih.

Domišljati vlasnici koji proizvode domaće tijesto

Karmen i Josip Bepo Vorić po mnogočemu nisi obični vlasnici Pizzerije/Konobe Aquarius. Osim što kreiraju nenadmašno originalne pizze, oni spremaju tipična jela istarskih nona s dozom modernog pristupa istima te spravljenih od pomno biranih sastojaka. Josip je veliki obožavatelj mesa, te kao takav u ponudi konobe nudi izniman izbor kvalitetnih i odležanih mesa koje možete vidjeti i u dry eyed frižiderima.

No, o mesu, koje s posebnom pozornosti priprema Josip, drugom prilikom. Bilo kako bilo, sjetite se tijesta od kojeg su spravljene pizze koje sam tog dana probala u Aquariusu. To tijesto dolazi iz Istre! Karmen i Josip Bepo posjeduju svoja polja pšenice na jednoj od najboljih vinogradarskih pozicija u Bujama, Santa Lucija. Pšenicu melju u mlinu u Vižinadi i od iste nastanu dvije vrste brašna, ono pirovo te ono pšenično. Osim što su umjetnici u spravljanju pizza od pirovog i pšeničnog brašna, umjetnici si i u spravljanju domaće tjestenine od istog. Također, sve svoje pizze rade od domaćeg kvasca.

Mislim kako sam vam navela dovoljno razloga zašto su upravo pizze iz Konobe Aquarius jedne od najboljih u Istri. Vrijeme je da one dosadne i ustaljene okuse pizze koji vam se nude na svakom koraku, zamijenite za one dojmljive s dozom iznenađenja te nesumnjivo iznimnog okusa proizašle iz Pizzerije/Konobe Aquarius iz Buja.

 

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite Konobu/Pizzeriju Aquarius na Instagramu: aquarius_buje

 

 

 

KONOBA/PIZZERIJA AQUARIUS, ISTRA

  • KONOBA/PIZZERIJA AQUARIUS

    Konoba/Pizzerija Aquarius prva je na području Buja nudila svima nam obožavanu pizzu
  • LJETNA PIZZA

    Nova pizza u ponudi Konobe/Pizzerije Aquarius je takva da bi se mogla jesti svakog dana ljeta.