Velika vertikala Coronica Gran Terana potvrdila status usporediv s prestižnim svjetskim crnim vinima.

Obitelj Coronica

Ugledni enolozi, sommelieri i vinski novinari našli su se na Velikoj vertikali Terana, degustaciji arhivskih izdanja  u vinariji Coronica u selu Korenikima kod Umaga. Moreno Coronica učinio je što niti jedan vinar do sada nije napravio, a  sve s ciljem promocije terana i pokazivanjem njegove kvalitete kao sorte i  kao vina. Na stručnom kušanju najstariji primjerak bio je Gran Teran iz 1997. koji je pokazao da ova tradicionalna istarska sorta ima potencijal odležavanja kakav ima rijetko koje vino u Hrvatskoj. 

Autohtona istarska sorta

Posljednjih godina teran se vraća pod svjetla pozornice kontinuiranim ulaganjem istarskih vinara u kvalitetu, a posebno nakon rješavanja prijepora o zaštiti izvornosti ovog vina u Europskoj uniji. Među njima je i Moreno Coronica, jedan od začetnika suvremene istarske vinske priče te baštinik načina života kojeg u Istri zovu vita contadina.

Moreno Coronica

Kao sorta je divlji i pomalo čudan poput samih Istrijana, no zahtijeva i dvostruko više rada nego s nekim drugim sortama. Malvazija je svojedobno postala vizitkarta Istre, no teran će je dovesti na oltar velikana. Mislim da je ovo veliki događaj za istarsko i hrvatsko vinarstvo“, rekao je Moreno Coronica. Dodaje kako se s Teranom zaista teško boriti, i kada krene vegetacija i započne s obrađivanjem dođe mu da počupa sav vinograd.  Ali kada u konačnosti ispija Gran Teran iz čaše, zna da se isplatio sav trud.

Nasade terana na položaju Bosco Grando naslijedio je Moreno i iskusnu praksu generacija prije obogatio je vlastitim usmjerenjem. Ti nasadi nalaze se na terroiru s idealnim uvjetima tla i klime za proizvodnju terana pri čemu dominantan utjecaj imaju zemlja crvenica s vapnenastim bijelim kamenom, blizina mora, stoljetne hrastove šume i bogata fauna. 

Bosco Grando

 Devedesetih kada je ambiciozno krenuo u proizvodnju nije ni sanjao da će doći do ovoga. U njegov je rad od samog početka vjerovao talijanski enolog Aldo Venco. Koji ističe kako je “Teran potvrdio svoju izvrsnost i izvanredne karakteristike usporedive s vinima kao što su pinot noir i nebbiolo. Treba nastaviti s ovakvim degustacijama kako bi se glas o teranu proširio diljem svijeta“.

Velika vertikala Terana

Gran Teran se ne proizvodi svake godine već samo kada se selektirano grožđe ocijeni prikladnim za njegovu proizvodnju, a stavlja se u prodaju kada dosegne optimalnu pitkost uz neograničen rok trajanja. Moreno Coronica vjeruje da je došlo vrijeme da teran dobije zasluženi status snažnog crnog vina, usporedivog s onima iz prestižnih vinskih regija. Zato smo i svjedočili ovoj velikoj degustaciji gdje su se okupili vinski znalci i stručni autoriteti.

Gran Teran

Gran Teran

Poznata sommelierka i vlasnica restorana Plavi Podrum, Danijela Kramarić na poziv Morena imala je čast voditi ovaj poseban događaj. Za nju ova degustacija predstavlja ono što su sanjali prije dvadeset i pet godina, a to je dokaz da je Teran veliko vino. “Vino je proizvod prirode, uz minimalnu intervenciju čovjeka. Vino je zaista čudo. Teran je dokaz tog čuda prirode, i možemo biti ponosni što ga imamo.” – Istaknula je Danijela, i dodala da je u njenom restoranu teran jedno od najpopularnijih vina i odlično ljubi njihove riblje specijalitete, Palamidu pa čak i pečenog rumba. 

Danijela Kramarić

Uglednim gostima predstavljeno je nekoliko vintage berbi Gran Terana,  sve do spektakularnog arhivskog terana iz 1997. godine.  To je uistinu bilo savršeno iznenađenje i nismo mogli vjerovati kako ostavlja dojam kao da je dvadesetak godina mlađe.

Sva su vina pokazala da teran nema rok trajanja. Gran Teran iz 2000. godine bio je tek neznatno bljeđi od Gran Terana iz 2015. jednako je fascinantno da je vino iz 2000. zadržalo mnogo voća u bouquetu. Vino iz 2001. nešto je toplije od prethodne berbe, no velike stilske razlike počinju s berbom 2007. Gran Terani iz 2007. 2008. i 2009. godine impresivno su intenzivni. Za te tri godine vinski stručnjak i novinar Saša Špiranec iznosi kako su  “pokazatelj da mogu dati svjetsku klasu.”

Saša Špirance

Gran Teran iz 2009. jedan je od najotmjenijih terana koje smo ikad probali.  Berba 2015. koja je osvojila zlato na Decanteru, s vremenom bi mogla postati najbolje Coronicino vino. Elegancija i intenzitet Terana, zaista čine se nenadmašni.

Kanadski i njemački sommelieri iznijeli su svoja mišljenja o teranu

Nakon vertikalnog kušanja Terana, uputili smo se u predivno uređene vinograde u blizini vinarije gdje je napravljeno zatravljivanje, tako da je u svakom drugom redu posađeno nekih 18 biljaka što je iznimno dobro za lozu. 

Bosco Grando

Obilazak vinograda

John Szabo, ugledni kanadski sommelier oduševljen je vinogradima Terana. „Ovaj terroir djeluje fantastično. Nigdje još nisam vidio ovako crvenu zemlju koja svakako pogoduje iznimnosti ovog vina. Teran definitivno ima budućnost, pa i u Kanadi“, kazao je. Paula Bosch, prva njemačka sommelierka se složila da je Teran stvarno unikatan i ima potencijal uspjeha na međunarodnom tržištu. Za nju, “ Istra ima jedinstvenu sortu koja predstavlja posebnost ovog kraja, a Moreno Coronica ovime radi doista veliku stvar“.

Paula Bosch

Degustaciju je zaokružio ručak u 5 sljedova savršeno sljubljen s vinima vinarije Coronica. Svaki slijed pripremalo je 5 izvrsnih lokalnih renomiranih restorana i konoba: Restoran San Rocco, Restoran Badi,Restoran Morgan, Konoba Nono i Konoba Bušćina.

Obitelj Coronica ovom degustacijom  dobila je potvrdu svog predanog rada s autohtonim sortama i velike ljubavi prema vinskoj kulturi, ali i vlastitoj tradiciji, rodnom kraju te ovdašnjem načinu života. Svi su okupljeni suglasni i kako je za uspjeh terana potrebna proizvodnja većih količina, podizanje novih nasada te ustrajan rad vinara. Svjesna je toga i obitelj Coronica koja uz rad na teranu ne zanemaruje ni druge sorte pa je na ovom događaju predstavljena nova malvazija Ottaviano, posvećena ocu Morena Coronice.  

Gran Teran

Gran Teran

Fotografije: Ivan Dobran

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  
Pratite na instagramu: coronicawines

Koreniki, Umag

  • MORENO CORONICA

    Moreno Coronica učinio je što niti jedan vinar do sada nije napravio, a  sve s ciljem promocije terana i pokazivanjem njegove kvalitete kao sorte i  kao vina.Nasade terana na položaju Bosco Grando naslijedio je Moreno i iskusnu praksu generacija prije obogatio je vlastitim usmjerenjem. Jedan je od začetnika suvremene istarske vinske priče te baštinik načina života kojeg u Istri zovu vita contadina
  • GRAN TERAN

    Gran Teran se ne proizvodi svake godine već samo kada se selektirano grožđe ocijeni prikladnim za njegovu proizvodnju, a stavlja se u prodaju kada dosegne optimalnu pitkost uz neograničen rok trajanja.Kao sorta je divlji i pomalo čudan poput samih Istrijana, no zahtijeva i dvostruko više rada nego s nekim drugim sortama.Malvazija je svojedobno postala vizitkarta Istre, no teran će je dovesti na oltar velikana.