Gastro događaj godine otvoren Manifestom hrvatske kuhinje

gastro događaj

 Započeo je gastro događaj godine – Weekend Food Festival. Do nedjelje, 8. svibnja, Stara tvornica duhana u Rovinju postaje središte svjetske gastro scene i okuplja neka od najzvučnijih imena domaće i svjetske gastronomije i kulinarstva, među kojima su jedan od najboljih chefova svijeta Massimo Bottura, najbolji chef svijeta 2021. godine Dabiz Munoz, zvijezda iz Turske Maksut Askar, kao i danski gastro alkemičar Rasmus Munk, renomirana regionalna kuharica Ana Roš i brojni drugi. Posjetitelje očekuje pregršt jedinstvenih predavanja, panela, diskusija i masterclassova u režiji renomiranih chefova te brojnih eksperata u gastronomiji i ugostiteljstvu. 

Rovinjski Weekend Food Festival otvoren je panelom pod nazivom „Manifest hrvatske kuhinje“ pod moderatorskom palicom direktora programa Weekend Food Festivala, Hrvoja Petrića. Zajedno s nekima od najistaknutijih profesionalaca hrvatske gastro scene – chefovima Hrvojem Kroflinom, Tvrtkom Šakotom, Denijem Srdočem i poznatim paškim ugostiteljem Borisom Šuljićem, definirali su neke od ključnih točaka i smjerova razvoja moderne hrvatske kuhinje kako bi ona bila ponosno predstavljena stranim i domaćim gostima i medijima. U fokusu Manifesta je upravo povratak tradiciji i jelima koja sve više nestaju iz naših restorana, a koja bismo trebali oživjeti, osuvremeniti ili čak u svom izvornom obliku ponuditi gostima restorana, hotela, obiteljskih gospodarstva i turističkih imanja. 

Weekend food festival

„Namjera nam je Manifest hrvatske kuhinje, koji je sastavljen po prvi puta u povijesti, uputiti svim relevantnim institucijama, ali i kuharima, restoraterima, hotelijerima, malim proizvođačima, distributerima i svim ostalim akterima gastronomske, ugostiteljske i turističke scene, kako bismo konačno počeli raditi na jačanju prepoznatljivosti Republike Hrvatske upravo po autohtonoj kuhinji, po uzoru na uspješne svjetske primjere dobre prakse.“, istaknuo je inicijator manifesta Petrić. Upravo o takvom konceptu govorila je i Ana Roš na panelu „Hiša Franko – lokalno ili nikako“, inače poznata po specifičnosti kuhanja isključivo s namirnicama iz lokalnog okruženja u slovenskom gradiću Kobarid.

Ana Roš

Gastro događaj godine

Program Weekend Food Festivala zaljubljenicima u raskošan svijet gastronomije će ponuditi najbolje od najboljega uz zvučna imena, vrhunske profesionalce i priliku za networking na jednoj od najatraktivnijih lokacija u srcu magične Istre. Festival tako sveobuhvatnim pristupom kroz brojna predavanja i panele tematizira različite segmente industrije jela i pića, od kulinarskih trendova do miksologije, enologije, maslinarstva i industrije kave, promišljajući pritom o aktualnim temama poput održivosti, lokalizacije dobavnog lanca i proizvodnih procesa te budućnosti gastronomije. Tako će nadolazeći program pružiti neke od najintrigantnijih gastro tema, ali i obradovati probrane gurmane vrhunskom ponudom hrane, pića, kave i maslinovog ulja. 

gastro događaj

Uz predavanja i panele, dodatna uzbuđenja pružit će i razni masterclassovi te vođene degustacije, kao što su Coffee Masterclass, radionica „Razvoj okusa u čokoladi – od kakaovca do čokolade“, predstavljanje jedinstvene međunarodne izložbe vina „Best of Vinistra“, kao i prezentacija najboljih hrvatskih ginova te najboljih svjetskih maslinovih ulja. 

FoodTech Start Up Competition – natjecanje za start up-ove

U brojne panele, predavanja, masterclassove i gala večere, ovogodišnji Weekend Food Festival predstavlja i FoodTech Start Up Competition natjecanje za start up-ove koncipirano s ciljem pronalaska novih i kreativnih ideja te pružanja podrške rastućim nadama prehrambene i ugostiteljske industrije. 

weekend food festival

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur 

Pratite na Instagramu: weekendfoodfestival

Stara tvornica duhana, Rovinj

  • WEEKEND FOOD FESTIVAL

    Središte svjetske gastro scene okuplja neka od najzvučnijih imena domaće i svjetske gastronomije i kulinarstva, među kojima su jedan od najboljih chefova svijeta Massimo Bottura, najbolji chef svijeta 2021. godine Dabiz Munoz, zvijezda iz Turske Maksut Askar, kao i danski gastro alkemičar Rasmus Munk, renomirana regionalna kuharica Ana Roš i brojni drugi.
  • MANIFEST HRVATSKE KUHINJE

    Rovinjski Weekend Food Festival otvoren je panelom pod nazivom „Manifest hrvatske kuhinje“ pod moderatorskom palicom direktora programa Weekend Food Festivala, Hrvoja Petrića.