Vino uz žlicu predstavio dalmatinsku kuhinju i vina

Dagnje s pošipom

Mini turneja eno gastro projekta ‘Vino uz žlicu‘#11 na Plitvicama okončana je večerom prigodno nazvanoj ‘Dalmatinska kužina i vina’. Dislocirana Dalmacija predstavljena je vinima iz korčulanske Smokvice (Black Island Winery) i Šibenika (Testament Winery), nagrađene Decanterom i drugim priznanjima uz delicije koje je pripremio Andrej Prodanić, novi chef restorana Campinga Plitvice.

Kao uvod poslužena je blago pikantna Riblja pašteta od brancina s kruškom, a pratio ju je lagani i pitki Dalmatian Dog Pošip 2019.

Uzvanice na večeri bile su poslovne žene iz cijele Hrvatske, pa i poneka Dalmatinka, pred čijim se sudom strepilo, ali izbor toplog predjela Parmigiana di melanzane (složenac s patlidžanima) i vina Merga Victa Pošip 2019 dočekan je samo s pohvalama. 

Pojedine kontinentalke nisu naviknute na školjke, ali Dagnje na buzaru by Bota Šare vrijedile su eksperimenta za one koje su ih prvi put kušale. Istinske ljubiteljice, pak, beskrajno su uživale i nadmetale se u nabrajanju kako se u kojem dijelu Dalmacije ove školjke nazivaju, a Dalmatian Dog Babić 2018 pokazao je da se dobro nosi s moćnom i sočnom buzarom.

Kreativni chef Andrej Prodanić, rođeni Bjelovarac s kuharskim stažom u Italiji i Zagrebu, posebno je ponosan na novotariju iz svoje kuhinje – Juneće obraze u tamnom umaku sa sporo pečenim krumpirom. Sjedinjen je s pitkim ‘teškašem’ Testamentom Babićem 2017 što je u neformalnoj anketi enogastroljupki proglašeno pobjedničkom kombinacijom.

Vino uz žlicu

Za kraj, bile na dijeti ili ne, uzvanice nisu mogle odoljeti finoj Rožati i kapljicama dobro ohlađenog Testamenta Opolo 2019, a žeđ se gasila i mineralnom vodom Römerquelle.

Na ‘Vinu uz žlicu’, koje je po treći put organizirano u sklopu projekta modniALMAnah Women’s Days uobičajeni su i prateći sadržaji, pa su se predstavili proizvođači maslinovog i bučinog ulja.

Nevija i Mario Laković iz Vižinade u Istri prezentirali su četiri etikete višestruko nagrađivanih ekstradjevičanskih maslinovih ulja iz svog OPG-a Laković. To su monosortna ulja Leccino, Bianchera (istarska bjelica) i Frantoio te Premium selekcija od autohtonih istarskih sorti maslina bianchere, buže i rosinjole.

Maslinovo ulje Laković

Josip Žmegač s Poljoprivrednog gospodarstva iz Vinice u Zagorju, također se imao čime pohvaliti – Domaćim crnim uljem i Varaždinskim bučinim uljem, nedavno nagrađenim Zlatnom medaljom na 3. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria u Varaždinu.

Večernjem vinskom eventu prethodio je party u Piknik zoni Campinga Plitvice, na kojem su se jeli slasni hamburgeri zagrebačkog Mrav Burgera uz craft piva, prigodnih naziva Plavuša i Neposlušna, iz zadarske zadružne pivovare Brlog.

Parmigiana di melanzane

Kako je cijeli događaj bio neobičan, pila su se i sasvim neobična vina – iz Bosne. Iz vinarije Povratak u Žepču na kušanje su stigla njihova domaća vina stranih sorti češka Palava, švicarski Müller-Thurgau i francuski Cabernet franc o kojima će se još sigurno čuti.

A kako i priliči, na završetku obilnih obroka, popila se pokoja šalica aromatične i praktične turske kave Franck Crema.

FAMA / Foto: Nikola Zoko

Pratite Andreine priče: andrea_pancur



VINO UZ ŽLICU U CAMPINGU PLITVICE

  • ODLIČAN PROJEKT

    Dalmatinska kužina I vina - predstavljena vinarija Black Island Winery i Testament Winery uz delicije koje je pripremio Andrej Prodanić
  • SURADNJA

    Vino uz žlicu po treći put je održano u suradnji s Almom Premerl Zoko i njezinim projektom ‘modniALMAnah Women’s Days.