Domagoj Trusić: Kako je lako pomoći drugima a i zaraditi

Domagoj Trusić

Prognoza vremena za nadolazeći period predviđa manje oborine i manje Covida u zraku a više sunca i to je uzrokovalo popunjavanje stolova na terasama i kao da se život vratio u grad. Novo normalno je počelo sličiti na staro i osmjesi na licima i manje odjeće na tijelu učinili su život lakšim ali ne i kvalitetnijim. Doista, kada pogledamo na vrećice koje ljudi nose u rukama nailazimo samo na strane etablirane brendove ili konzumne robne marke, plastiku i sjaj. Čini mi se da smo zaboravili da smo prije epidemije željeli kupovati domaće i autentične proizvode te podržavati male i craft proizvođače. Ova kritika je upućena svima pa tako i onima koji sami proizvode ili sudjeluju u proizvodnji. Stari etički postulat kaže da ne očekuješ od drugoga ono što sam nisi u stanju učiniti.

Konobar

Otvaraju se novi ugostiteljski objekti

No, nije sve tako crno, otvorilo se nekoliko gotovo Hollywoodski lijepih ugostiteljskih objekta i nekoliko starih je doživjelo make-over. Kao gosta to me raduje i intrigira. Stvarno se nadam da će i ponuda istih pratiti daj svevremenski design i da će proizvodi i usluge biti na nivou interijera. Moram priznati da se stvarno osjeća u zraku neko olakšanje i da je želja za novim iskustvima nadvladala strah. Što bi sada bilo važno? Važno bi bilo ne srljati u kupovini i odabiru restorana i kafića, nego upravo dati šansu svima. Pronaći ono što nas čini sretnim. Radilo se o novoj košulji za ljeto, omiljenom novom ljetnom piću ili novoj omiljenoj lokaciji za opuštanje. Kao gastronomad provodim puno vremena po ugostiteljskim objektima a i posao s kavom vodi mnoge ljude iz ugostiteljskog okruženja k meni. Dišući s njima teški zrak proteklih godinu i pol dana shvatio sam da u svakoj neprilici postoji i prilika i sada vidim da su je mnogi iskoristili. Zato ovim putem apeliram na sve goste, dajte svima šansu i novima i starima, jer to im sada treba, prilika.

Kava Hug&Punch

Birajte hrvatske proizvode

Svima je često teško čuti kritiku ali bez nje se ne može rasti i napredovati. Zato bi htio svima ( i ovima iza šanka i ovima ispred šanka) preporučiti iskrenost kao glavni ključ u komunikaciji. Nadalje, ono što će učiniti razliku od samo zabave do vas kao aktivnih sudionika u našem društvu, birajte hrvatske proizvode te pronađite svoje favorite među njima a tek onda kad iscrpite sve mogućnosti idite na strane proizvođače. Birajući nas, dajete nam priliku za razvoj i poboljšanje. Tako, ne samo da ćete pomoći posrnulim proizvođačima, nego se možda i ugodno iznenadite koliko se novih i finih stvari krije među šarenim etiketama iza šanka i u šanku. Doista, jedna tako mala odluka, može promijeniti sve pa tako možda u konačnici i otvoriti radno mjesto koje vam se sviđa i zbog kojega ste poželjeli otići odavde ili da ste nešto drugo po struci. Krajnje je neozbiljno u životu očekivati da će drugi sve riješiti za vas a još neozbiljnije davati podršku nekim industrijama s druge strane svijeta i onda na kavi komentirati kako nema posla.

Kava u zrnu

Trk po nove prilike

Upravo sam dobio upit za jedan objekt u Zagrebu za baristu, koji želi više od pukog kuhanja kave i ima vještine potrebne za to. Taj objekt ne surađuje sa mnom niti troši naše proizvode ali evo koristim priliku da im pomognem te molim zainteresirane da se jave!
Čini mi se da se radi o zanimljivim poslodavcima koju su spremni biti drugačiji. Ja sam počeo donositi odluke iz teksta, red je na vama! Neka to bude nova moda u Hrvatskoj!

Piše: Domagoj Trusić

Pratite ga na Instagramu domagoj_trusic 

Pratite Andreine priče: andrea_pancur



DOMAGOJ TRUSIĆ, HUG&PUNCH

  • KUPUJ HRVATSKO!

    Birajte hrvatske proizvode te pronađite svoje favorite među njima a tek onda kad iscrpite sve mogućnosti idite na strane proizvođače.
  • DAJ ŠANSU SVIMA!

    Zato ovim putem apeliram na sve goste, dajte svima šansu i novima i starima, jer to im sada treba, prilika.