Deni Klarić svojim uslugama od velike je pomoći vinarima

Deni Klarić

Deni Klarić, prvi je i jedini u Hrvatskoj ponudio usluge vinarima za rad u njihovim vinogradima. Najbolje svoju ideju opisuje sam, obrađuje 40 hektara vinograda, a niti jedna loza koju obrađuje nije njegova. On je iz ljubavi prema vinogradu i obradi zemlje odlučio ponuditi vinarima ono što im najviše treba, tim od povjerenja koji poštuje zemlju i zna kako ju treba obrađivati. 

Tim za uređivanje vinograda

Deni to radi već 17 godina, a sa svojim timom tu uslugu nudi posljednjih pet godina. Trenutno ih ima sedmero u timu, rade kod dobro poznatih istarskih vinara Danijela Kraljevića CUJ, Morena Coronica i Kozlovića. Ima želju napraviti pojedine procese u vinogradu bržima i kvalitetnijima. Vinarima bi to značilo veliku uštedu kao i mogućnost da se u potpunosti posvete prodaji, marketingu i ostalim poslovima u vinariji. 

Traktor

Kako je sve počelo? 

Ljubav prema prirodi, biljkama i životinjama naslijedio je od djeda s kojim je stalno bio u polju. Sve ga je zanimalo, a djed mu je drage volje prenosio bogato znanje o vinogradima i maslinicima. Napomenuo mi je kako se sjeća da je u školi kao mali rekao da želi upisati poljoprivrednu školu. Tadašnja učiteljica ga je za vrijeme svakog svog sata puštala da uređuje okoliš oko škole u čemu je istinski uživao. Bio je ponosan i sretan što je baš on bio zaslužan za izgled prostora oko škole. Znate li neko dijete danas koje već u osnovnoj školi točno zna što ga ispunjava i da je to ovako nešto? 

Tim za uređivanje vinograda

Što njegova usluga znači vinarima? 

Deni si je kao glavni cilj svog rada postavio ubrzavanje procesa. Cijeli je život u vinogradu i poznaje taj rad. Cijela ideja se zapravo i rodila iz toga što je vidio koliko vinaru znači samo jedna dodatna ruka u vinogradu, pogotovo ako ta ruka zna što treba raditi. Njegova je želja stvoriti proces u kojem ubrzava poslove vinarima uz stalno podizanje kvalitete. Usluge koje nudi vinarima uključuju sve od rezidbe do berbe, pa se oni mogu posvetiti prodaji i marketingu. Samim time, s manje resursa mogu povećati kvalitetu i prepoznatljivost svoje vinarije. Osim toga, u vrijeme kada vinari imaju najviše prodaja i degustacija tada u vinogradu ima najviše posla koji netko mora odraditi. Tu uskače Denijeva uvježbana ekipa. 

Vinogradi Istra

Kako funkcionira cijela priča? 

Na početku ih je bilo četvero i vinari s kojima su radili bili su oduševljeni. Imali su punu podršku i samo im je to bilo potrebno. Edukaciju su odradili u Italiji i žao im je što nemaju veću potporu institucija za poljoprivredu kod nas. Ono što dodatno garantira kvalitetu rada je naplaćivanje po učinku. Svaka operacija u vinogradu ima svoju cijenu koja se naplaćuje po broju trsova. 

Masline u Istri

A što radi kada ne obrađuje vinograde za ostale? 

Voli vrijeme provoditi u svom vinogradu i masliniku! Nevjerojatno koliko on voli to što radi. Njegove loze koje su posadili otac i djed sada imaju oko 45 godina, a uz to je naslijedio i nekih stotinjak starih maslina kojima je dodao tristo svojih. Za svoj je rad osvojio tri zlata prošle godine i jedno zlato ove godine u Splitu. To sve je rezultat znanja, iskustva, truda i rada, ali u svemu tome ne zaboravlja osobe koje su mu najviše pomogle. Jedna od njih je Danijel Kraljević CUJ od kojeg je učio 15 godina da bi sada došli do toga da njegov tim radi u Danijelovom vinogradu i uljari. 

Zalazak u vinogradu

Deni je dokaz što može nastati kada nešto radiš iz ljubavi. Jako je rano otkrio što želi raditi, tome se potpuno posvetio i stvorio ponudu od koje mnogi mogu imati koristi.

Pratite ih na Instagramu i Facebooku: @deniklaric

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

 



PRVI SPECIJALIZIRANI USLUŽNI TIM ZA VINOGRADARSTVO, ISTRA

  • DENI KLARIĆ

    Prvi je i jedini u Hrvatskoj ponudio usluge vinarima za rad u njihovim vinogradima.
  • EDUKACIJA

    Edukaciju je odradio u Italiji. Te je iz ljubavi prema vinogradu i obradi zemlje odlučio ponuditi vinarima ono što im najviše treba