Riječka Brk Lee Brewery okitila se zlatom na ovogodišnjem Hrvatskom homebrew prvenstvu

Sigurno vam je poznata priča o mladom i svestranom profesoru informatike Goranu Boneti te njegovoj supruzi Aniti koji su u kućnim uvjetima, iz ljubavi i radoznalosti, počeli spravljati vlastita piva u svojoj maloj kućnoj Brk Lee Brewery. Nisu ni slutili koliko će daleko napredovati s proizvodnjom vlastitog piva koja danas osvajaju brojna priznanja i nagrade gdje god se pojavili. Ovog puta njihovo “Bira de mona” pivo okitilo se zlatnom medaljom.

„Bira de mona“ pivo osvojilo je zlatnu medalju u kategoriji British & Irish Pale & Amber Ale

Posljednje takvo priznanje Goran i Anita dobili su na ovogodišnjem jubilarnom desetom Hrvatskom homebrew prvenstvo sa svojim „Bira de mona“ pivom. Točnije, njihovo „Bira de mona“ pivo osvojilo je ni manje ni više, nego zlatnu medalju u kategoriji British & Irish Pale & Amber Ale.

Pivo je to klasičnog britanskog stila, takozvanog „Best Bitter“ stila. Kao i iza svega što Goran i Anita rade, tako i iza ovog piva stoji zanimljiva priča. Naime, „Bira de mona“ nastalo je u suradnji s riječkim bendom „Finta de mona“ koji obrađuje čakavske šansone u pank verziji. Etiketu ovog zlatnog piva potpisuje Ivan Montan, bas gitarist benda. Sve je tu – priča, trud, rad, znanje i ljubav. Stoga ne čudi da je upravo pivo kojeg su Anita i Goran skuhali ono koje se okitili zlatom na ovogodišnjem Hrvatskom homebrew prvenstvu.

„Brk Lee Brewery“ osvojila je već osam međunarodnih nagrada

No, to nije jedino pivo iz riznice „Brk Lee Brewery“ pivovare, kako se naziva Anitina i Goranova mini kućna craft pivovara, koje je osvajalo zlata. Ta mini craft pivovara, koja je nastala u stanu u Rijeci, može se podičiti brojnim nagradama i priznanjima, te stati rame uz rame mnogo većim pogonima proizvodnje piva. Osim ovog, „Brk Lee Brewery“ osvojila je već sedam međunarodnih nagrada za svoja izvrsna piva.

Redom su to bila bronca na slovenskom natjecanju 2017. za tamno pivo s kokosom (cocoa coconut oatmeal stout), bronca za jako pšenično pivo 2018. u Bugarskoj (weizenbock), srebro za belgijsko pivo (saison) iste godine u Sloveniji, drugu nagradu 2019. u Slovačkoj za tamno pivo (american porter) gdje je Anita osvojila prvu nagradu za dizajn etikete, zlato za tamni jaki lager (bock) iste godine u Hrvatskoj na UPS festivalu, zlato za tamno belgijsko pivo (saison) u Sloveniji iste godine te srebro 2020. na Hrvatskom homebrew prvenstvu za svijetlo belgijsko pivo (saison). Kako sami kažu za njih je osvajanje medalja i popratnih nagrada samo dodatni vjetar u leđa te motivacija za daljnje bavljenje ovim prekrasnim hobijem.

Izvrsnost kako u hobiju, tako i u poslu

Goran i Anita dokaz su koliko odličan možeš biti u nečemu, ako to radiš iz ljubavi, neprestano istražujući, učeći i ulažući. Naime, kako su oboje veliki ljubitelji piva, 2016. godine, u loncu za paštu, skuhali su svoje prvo pivo. Iz te prve litre piva razvila se njihova mini kućna craft pivovara „Brk Lee Brewery“,  koja je ime dobila po njihovom mačku. Uz mnogo truda, rada i volje oni su danas tu gdje jesu i o njihovom uspjehu, koji zaslužuje iznimno poštovanje, svjedoče brojne spomenute nagrade. Svoja piva ne prodaju, već ih podijele pivokuscima, prijateljima za poklon ili ih šalju na natjecanja.

Koliko je ta zlatna tekućina važan segment Goranovog života, svjedoči i činjenica kako on osim što proizvodi piva, bavi se i organizacijom pivskih kvizova, sudio je na hrvatskom pivskom natjecanju, a održao je i radionice kućnog pivarstva u suradnji s riječkom Brewtigom.

Osim nagradama osvojenima na pivskim natjecanjima, Goran se može pohvaliti i osvojenim nagradama za svoje poučavanje. Ovaj magistar edukacije filozofije i informatike, koji trenutno predaje informatiku u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci, kako i same spomenute nagrade svjedoče, stvarno voli svoj posao te ne planira tako lako napustiti podučavanje.

Svi vi koji beskrajno uživate u ispijanju ovog tekućeg zlata, ne budite tužni, Goran i Anita ipak planiraju jednog dana otvoriti vlastitu pivovaru. No, do tad nastavljaju uživati u svom hobiju i proizvoditi izvrsna piva. A ja im u tome želim mnogo uspjeha i sreće!

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur

Pratite na Instagramu: brkleebrewery

Fotografije: Vladimir Mudrovčić

MINI KUĆNA CRAFT PIVOVARA "BRK LEE BREWERY", RIJEKA

  • "BIRA DE MONA"

    „Bira de mona“ pivo osvojilo je ni manje ni više, nego zlatnu medalju u kategoriji British & Irish Pale & Amber Ale. Pivo je to klasičnog britanskog stila, takozvanog „Best Bitter“ stila.
  • "BRK LEE BREWERY"

    Iz te prve litre piva, koju su Anita i Goran skuhali u svom stanu, razvila se njihova mini kućna craft pivovara „Brk Lee Brewery“,  koja je ime dobila po njihovom mačku. Uz mnogo truda, rada i volje oni su danas tu gdje jesu i o njihovom uspjehu, koji zaslužuje iznimno poštovanje, svjedoče brojne spomenute nagrade.