Prva farma Black Angus goveda koja se hrane konopljom nalazi se u Motovunu

Chef David Skoko
Istra, poznata po svojoj izuzetnoj gastronomskoj ponudi, nedavno je postala središte inovativnog projekta koji obećava revolucionirati prehrambenu industriju ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Na ekskluzivnom događaju u vinariji Tomaz predstavljen je Murari Green Angus projekt. Ovaj pionirski poduhvat uključuje uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom, što je jedinstveno na globalnoj razini.
Farma Black Angus goveda Motovun
Tvrtka Hemp Histica, smještena u slikovitom selu Murari podno Motovuna, vodi ovu inicijativu. Osim uzgoja konoplje na farmi se uzgajaju i Black Angus goveda, pažljivo odabrana na licenciranoj farmi u Irskoj i transportirana na istarsko tlo. Farma je najveća u Istri i jedina u svijetu koja koristi konoplju u prehrani svojih goveda.
Rafaela Babić
Rafaela Babić, direktorica Hemp Histice, otkrila je da farma broji oko dvjestotinjak grla, uglavnom Black Angusa, ali i istarske boškarine i magarce. Prehrana goveda uključuje značajan udio konoplje, što je prema prvim analizama pozitivno utjecalo na kvalitetu i nutritivnu vrijednost mesa.
Karlo Kovačić, idejni začetnik i stručni savjetnik projekta, naglasio je da je ovaj projekt jedinstven u svijetu jer, koliko im je poznato, nigdje drugdje goveda nisu hranjena konopljom.
Murari projekt
Projekt ima ambiciozan cilj revitalizacije stočarstva u Istri kroz razvoj vrhunske gastronomije uz korištenje konoplje. „Proteinski i umirujući sastojci konoplje pozitivno djeluju na razvoj mesnog tkiva, stvarajući meso iznimne kvalitete.“, zaključio je Kovačić u svom govoru i dodao da je krajnji cilj projekta proizvodnja tzv. “terapeutskog mesa”, čime bi se Istra s još jednom namirnicom pozicionirala na svjetskoj gastronomskoj karti.
Carpaccio od Black Angus goveda
Ova priča predstavlja spoj tradicionalne izvrsnosti Black Angus pasmine i suvremenih metoda uzgoja koje koriste industrijsku konoplju kao ključnu komponentu prehrane goveda. Rezultat toga je meso iznimne kvalitete, bogatog okusa i visoke nutritivne vrijednosti. Cijela proizvodnja odvija se u Istri, podno Motovuna u malom mjestu Murari. Jedna od ključnih karakteristika mesa Black Angusa je mramoriranost, odnosno izbalansirana količina intermuskularnog masnog tkiva koja mesu pruža sočnost i bogat, maslačan okus. Provedenom analizom pokazalo se da je meso goveda hranjenog konopljom još bogatije Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama čime ono postaje još bogatije nutritivnim vrijednostima. Uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom osigurava ne samo visokokvalitetno meso, već i etički održiv pristup poljoprivredi. Goveda su na slobodnoj ispaši, hrane prirodnom travom, žitaricama i konopljom, što osigurava idealni balans okusa i teksture, a istovremeno doprinosi očuvanju okoliša.
Vinarija Tomaz
Vinarija Tomaz moderna je oaza enologije, koja je svoja vrata otvorila u listopadu prošle godine, nudi zapanjujući panoramski pogled na čarobni Motovun i slikovitu dolinu rijeke Mirne. Upravo su rijeka Mirna, bogato istarsko tlo i tajanstvene motovunske šume bile izvor nepresušne inspiracije i temelj autentičnosti vina Tomaz. Svaka kapljica odražava neumorni rad, duboku ljubav i predanost cijele obitelji Tomaz koja je s ljubavlju utkala svoj život u stvaranje nečeg doista posebnog i nezaboravnog.
David Skoko
Renomirani hrvatski chef David Skoko prati cijelu priču od samog početka stoga je upravo on priredio ekskluzivnu večeru od četiri slijeda, s ciljem stvaranja savršenog gastronomskog ugođaja u kojem su se sljubljivali steakovi Green Angusa s vrhunskim vinima vinarije Tomaz. Večera je započela delikatnim Green Frikandom sa skutom, savršeno uparenim s osvježavajućim pjenušcem Pier Blanc de Noir. Drugi slijed bio je sočni Green Denver steak s fažoletima, koji je harmonizirao s finim Rose Teranom Flaminio 2023. Slijedio je elegantni Green Pikanja s radičem, kojeg je istaknuo robusni Teran Barbarossa 2020. Završni dodir ove nezaboravne večere bio je raskošni Green Entracto s melanzanom, uparen s bogatim Teranom Superior 2020.
Meso je bilo pripremljeno na jednostavan, ali sofisticiran način, naglašavajući njegove prirodne arome, čime je svaki zalogaj postao jedinstveno iskustvo upotpunjeno izvanrednim vinima. Svaki slijed pokazao je izvanrednu kvalitetu mesa koje je očaralo svojim okusom i teksturom. „Ovo meso ne znam bih li stavio na prvo ili drugo mjesto najboljeg mesa koje sam ikada kušao.“, izjavio je Klaudio Tomaz, vlasnik vinarije, koji iza sebe ima impresivnih 20 godina mesarskog iskustva.
Karlo Kovačić, David Skoko, Tomaz Klaudio
„Ovo je korak naprijed koji do sada nije bio realiziran. Omogućujemo konoplji da pruži svoj maksimum kroz pozitivan utjecaj na masnoće u mesu. Danas smo tek zagrebali površinu ovog projekta i priredili pretpremijeru kušanja mesa koje još uvijek nije dostupno na tržištu, nigdje u svijetu.“,izjavio je chef David Skoko.
Murari Green angus
Ovo je tek početak priče o poboljšanju kvalitete mesa i značajan korak prema transformaciji gastronomske ponude u Istri i širom Hrvatske. Hemp Histica se pozicionirala kao svjetski pionir u istraživanju i primjeni konoplje za unapređenje kvalitete mesa Black Angus goveda, postavljajući nove standarde u kulinarstvu.

Pratite Andreine priče na Instagramu: andrea_pancur  

Fotografije: Creative Studio Mosaic

Dalmaland, Biograd n/m

  • Prva farma

    Tvrtka Hemp Histica, smještena u slikovitom selu Murari podno Motovuna, vodi ovu inicijativu. Osim uzgoja konoplje na farmi se uzgajaju i Black Angus goveda. Farma je najveća u Istri i jedina u svijetu koja koristi konoplju u prehrani svojih goveda.
  • Jedinstven projekt

    Na ekskluzivnom događaju u vinariji Tomaz predstavljen je Murari Green Angus projekt. Ovaj pionirski poduhvat uključuje uzgoj Black Angus goveda hranjenih konopljom, što je jedinstveno na globalnoj razini.