Ugodni poslovni razgovori uz degustaciju sjajnih talijanskih vina

ICE-Talijanski institut za vanjsku trgovinu po prvi puta u Hrvatskoj je organizirao degustaciju talijanskih vina i likera, koja se održala 16. lipnja 2021. u hotelu The Westin Zagreb. Sudjelovalo je 40 vinara predstavljajući 120 vina iz 5 regija s juga Italije.

Poslovnim razgovorom do promocije talijanskih vina

Cilj inicijative bio je promocija talijanskog vinskog sektora te direktni phygital susret ponude i potražnje, s obzirom na geografsku i kulturnu povezanost dvaju zemalja te tradicionalnu prepoznatljivost talijanskog proizvoda na hrvatskom tržištu.

Ovom prilikom poseban se naglasak stavio na južne regije Apuliju, Bazilikatu, Kalabriju, Kampaniju i Siciliju čija su vina na hrvatskom tržištu često manje poznata od vina iz bližih talijanskih pokrajina. Radi se o obiteljskim vinarijama srednje veličine koje tradicionalno proizvode visokokvalitetna vina od autohtonih sorti tipičnih za podneblje: aglianico, chardonnay, falanghina, fiano di avellino, greco di tufo, grillo, malvasia, negroamaro, nero d’avola, primitivo, taurasi, itd.

 

Ponuda za degustiranje bila je dojmljiva

Svaki talijanski proizvođač predstavio je po 3 etikete vina; vinari iz Apulije ponudili su 42 etikete, sa Sicilije 33, iz Kampanije 24, iz Kalabrije 15 i iz Bazilikate 6 etiketa. Moglo se degustirati izvrsna bijela vina, crvena, rosé, pa čak i neki tipični sicilijanski likeri poput likera od limuna, likera od naranče i likera od lovora. Degustaciju je vodio hrvatski sommelieri, a sudionici – uvoznici, distributeri, vinoteke, ugostitelji,  novinari i blogeri – mogli su  kušati razne vrste vina te imati priliku održati online poslovne razgovore s talijanskim proizvođačima. Svečanom otvorenju manifestacije nazočio je veleposlanik Italije u Hrvatskoj.

Financijski aspekt ponude talijanskih vina na hrvatskom tržištu

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, vrijednost uvoza talijanskog vina neprestano se povećavala te je u 2019. dosegla ukupno 5,6 milijuna eura, bilježeći prosječni godišnji rast od 16% i tržišni udio od 17,36%. Gledajući pak podatke o količinama uvezenog vina, Italija zauzima drugo mjesto, iza Sjeverne Makedonije.  Nakon pandemijske krize i posljedičnog pada talijanskog izvoza vina, tržišni udio u 2020. godini pao je na 13% uz vrijednost izvoza od 3,5 milijuna eura što je omogućilo da Italija zadrži svoju  poziciju trećeg dobavljača, nakon Sjeverne Makedonije i Francuske. Ovom inicijativom nastojalo se doprinijeti obnavljanju pozitivnog trenda talijanskog izvoza predstavljanjem visokokvalitetnog proizvoda koji se može pohvaliti mnogim oznakama izvornosti i izvrsnim sortama grožđa, a u sebi objedinjuje izvrsnost i tradiciju talijanskog juga.

U 2020. godini proizvodnja vina iz pet regija koje su sudjelovale na degustaciji predstavljala je otprilike 26,5% talijanske proizvodnje i 5,4% ukupnog sektorskog izvoza. Italija je jedan od vodećih svjetskih proizvođača vina i drugi najveći izvoznik s vrijednošću izvoza od 6,3 milijardi eura i tržišnim udjelom od 21,8% na globalnoj razini.

Pratite Andreine priče: andrea_pancur

Fotografije: preuzeto s WebaDEGUSTACIJA TALIJANSKIH VINA I LIKERA, THE WESTIN

  • POSLOVNI RAZGOVORI

    Cilj inicijative bio je promocija talijanskog vinskog sektora te direktni phygital susret ponude i potražnje, s obzirom na geografsku i kulturnu povezanost dvaju zemalja te tradicionalnu prepoznatljivost talijanskog proizvoda na hrvatskom tržištu.
  • TALIJANSKA VINA

    Ovom inicijativom nastojalo se doprinijeti obnavljanju pozitivnog trenda talijanskog izvoza predstavljanjem visokokvalitetnog proizvoda koji se može pohvaliti mnogim oznakama izvornosti i izvrsnim sortama grožđa, a u sebi objedinjuje izvrsnost i tradiciju talijanskog juga.