Nove berbe vina Benvenuti dostupne su na tržištu!

Braća Benvenuti

U petak 23. travnja 2021., premijerno su predstavljene nove berbe vina Benvenuti predstavnicima medija i trgovine. „Proljetno druženje povodom predstavljanja novih berbi vina nekako je već postalo tradicija. Za nas taj događaj obilježava početak dinamičnog perioda i intenzivnijih radova u vinogradu, a za naše prijatelje početak uživanja u ljepšem vremenu i sunčanim popodnevima uz svježa vina,“ rekao je Albert Benvenuti koji je uz brata Nikolu pozdravio uzvanike. Tako su na otvorenom prostoru na obali jezera Bundek, u dva termina s brojem uzvanika ograničenim na 25, te uz poštivanje svih epidemioloških preporuka za sprečavanje širenja epidemije Covid-19 poput mjerenja temperature, dezinfekcije ruku i držanja propisanog razmaka, uz meso s roštilja predstavljene nove berbe vina Benvenuti: Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016.

Malvazija I Rose BenvenutiPredstavljeno je ukupno 5 izvrsnih vina

Braća Benvenuti pobliže su opisala svako predstavljeno vino: Malvazija 2020 – Malvazija je naše temeljeno vino kojem posvećujemo najviše pažnje i kod kojeg uvijek težimo postići ravnotežu između svježine, to jest osvježavajućeg karaktera, te strukture i postojanosti. Stoga našu malvaziju s jedne strane krasi voćnost i mineralnost, a istovremeno ima slojevitost, dubinu i potencijal za čuvanje. U idealnu formu obično ulazi godinu dana nakon berbe i u toj kondiciji ostaje od tri do pet godina. Rosé 2020Teran prirodno odiše svježinom i kad od njega radimo rosé trudimo se tu svježinu sačuvati, zatim malim dodatkom od desetak posto merlota dodatno naglašavamo voćne arome te finalno oblikujemo strukturu i tijelo. Vjerujemo da je za osvježenje toplijih dana ovo vino idealan izbor, mirisno je i osvježavajuće, a pritom dovoljno suho i sočno da može pratiti klasična jela s roštilja i sve vrste salata.

Ivo Kozarčanin I Albert Benvenuti

Kušanje odležani vina

Malvazija Anno Domini 2018 – Malvazija Anno Domini je kompleksnije i odležano vino s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Radimo je samo u dobrim godištima, kad priroda omogući idealne parametre za takav tip vina. Dozrijevamo je u starijim velikim drvenim
bačvama, aromatski neutralnim, u kojima razvija svoje sortne komponente i naglašava terroirski pečat. Radi se o vinu s vrlo dugačkim životnim vijekom, pogodnim za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina. Caldierosso 2018 – Caldierosso je naše temeljno crno vino dobiveno od terana pomiješanog s nebbiolom, merlotom i tempranillom. Dali smo mu naziv prema mjestu Kaldir iz kojeg dolazimo (Caldier), u okolici kojeg se nalaze vinogradi u kojima raste njegovo grožđe. Teran u blendu je zadužen za autentičnost i sočnost, nebbiolo za taninsku kičmu i arome crvenog voća, merlot za voćnost i tijelo, a tempranillo za strukturu i mediteransku notu. Sve zajedno daje slojevito vino s finesom koje odiše voćnošću i istarskom živošću.

Nešto slatko za kraj

Corona Grande 2016 – Naše temeljno desertno vino koje dolazi iz vinograda istog naziva. Radi se o blendu malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina. Corona Grande je kasna berba koja se potom još dodatno prosušuje do tri mjeseca od berbe kako bi koncentrirala slador i uravnotežila kiseline na idealnu razinu. Godište 2016 je jedno od najboljih godišta za desertna vina zbog redovne i uravnotežene izmjene padalina i sunčanih perioda. Vegetacijski razvoj je toj u godini kao iz udžbenika omogućio lozi razvoj bez stresa te potpunu uravnoteženost kiselina i sladora u punoj zrelosti. Kasnije je prosušivanjem taj balans samo dodatno naglašen i u vinu su se unatoč slatkoći sačuvala slast i svježina.

Pratite Benvenuti vina na Instagramu: benvenuti_wines

Pratite Andreine priče: andrea_pancurVINARIJA BENVENUTI

  • BUNDEK

    Izvrsno mjesto za promociju istarske vinarije Benvenuti i njenih novih berbi.
  • VINARIJA BENVENUTI

    Istarska je vinarija koja se nalazi u malom mjestu Kaldiru u blizini Motovuna.