Andrea Brečević sa 27 godina osvojio zlato u New Yorku za maslinovo ulje

Rheos maslinovo ulje

Iz mjesta Dajle, pokraj Novigrada u Istri, dolazi mladi Andrea Brečević, koji je sa svojim novim brendom u konkurenciji od 800 uzoraka maslinovog ulja, u New Yorku odnio zlato.  S obzirom da je, između ostalog, sommelier za maslinova ulja, odlučila sam ga pitati par pitanja o svemu tome. 

Mladi brend RHEOS nastao je na dugogodišnjoj tradiciji bavljenja maslinama, pa je tako Andrea preuzeo posao koji se stvarala njegova obitelj od 1981. godine kada je zasađen prvi maslinik. Trenutno ima 3 etikete: RHEOS Premium Blend, RHEOS Leccino i RHEOS Istarsku Bjelicu, a kako se odlučio na ovo i što ima u planu, ostavljam njemu da odgovori. 

Andrea Brečević

Reci mi nešto o sebi i kako to da si se odlučio za ulje, a ne za vino? 

Pa zapravo sam na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao na smjeru vinarstvo i vinogradarstvo, a kako bih se dodatno usavršio odradio sam jedan semestar i na Agronomskom fakultetu u Udinama. Završio sam tečaj sommelierstva ( I., II. i III. stupanj) u Italiji. Osim toga, u Vodnjanu sam završio i tečaj sommelierstva za maslinova ulja

U maslinu i vinovu lozu zaljubio sam se od malena, a osim fakulteta koji sam odabrao, imao sam priliku raditi i u jednoj priznatoj, velikoj, modernoj vinariji koja vrhunska vina proizvodi iz godine u godinu. Želio sam proizvoditi nešto svoje, a s obzirom da sam perfekcionist, to je moralo biti vrhunsko. U tom trenutku za ozbiljniju proizvodnju vrhunskog vina nisam imao idealne uvjete, ali za proizvodnju vrhunskog ekstra djevičanskog ulja jesam. Tako je pala odluka, ali to ne znači da ne želim jednog dana stvoriti i vrhunsko vino. 

Andrea Brečević i Maris

Kako je nastao brend, tko sve stoji iza toga? 

Moja obitelj, kao i mnoge obitelji u Istri, imala je dugu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja. Recimo da sam ja treća generacija koja se bavi uzgojem stabla masline i proizvodnjom maslinovog ulja. U samu realizaciju brenda, pod imenom RHEOS krenuli smo 2018. godine moja cura Maris i ja. Imali smo jasnu viziju što želimo i kako. Znali smo sve od boce kakvu želimo, kakav želimo vizualni identitet i priču. Kao glavni simbol odabrali smo stablo masline, gdje korijenje predstavlja tradiciju. a krošnja budućnost. Tako je nastao i slogan:  „Preserving tradition, shaping the future”. U realizaciji svega toga pomogli su nam prijatelji i obitelj, a branding, logo i etiketu realizirao je Make creative design studio iz Poreča.

Od kud ideja da se prijaviš na natjecanje u New Yorku i što će ti donijeti tako veliki uspjeh tamo? 

Što se tiče vrhunskih maslinovih ulja, konkurencija je već u Istri velika, ali mi smo željeli dobiti i međunarodnu potvrdu kvalitete s raznih natjecanja. NYIOOC jedno je od najprestižnijih svjetskih natjecanja za maslinova ulja i ove godine je bilo preko 800 uzorka iz cijeloga svijeta. Od samog početka, vjerovao sam u vrhunsku kvalitetu svojih ulja, ali htio sam da to potvrde i prepoznaju i drugi. Koliko god je svaka nagrada za nas osobno važna, a stvarno je jer daje dodatnu motivaciju i potvrdu da se trud isplati, nažalost ne očekujem neke prevelike promjene radi ovog zlata. RHEOS je mladi brend, a ništa se ne postiže preko noći. Osim toga, većina korisnika  još uvijek nije dovoljno upućena u to što je vrhunsko maslinovo ulje i ne prepoznaju takvu vrstu uspjeha.  

Masline

Imaš li kakve planove i na koji način si se napravio dostupnim? Kako se dođe do tvojih ulja? 

Za sada intenzivno radimo na proširenju poslovanja i plasiranju brenda u različite specijalizirane trgovine i restorane diljem Hrvatske, a možda i u inozemstvo. Imali smo u planu sudjelovati i na mnogim sajmovima, ali nas je spriječila cijela ova situacija. Bez obzira na to, sa svojim smo korisnicima ostali u kontaktu preko društvenih mreža. Do naših se ulja može doći izravno preko nas ili u specijaliziranim trgovinama delicijama u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru i Istri, te raznim web shopovima. 

Maslinik

Sigurna sam da ćemo za ovaj brend još mnogo toga čuti, jer ako su u ovo kratko vrijeme ostavili tako velik dojam i postigli ovakav uspjeh, tko zna što sve još spremaju. U svakom su slučaju vrijedni praćenja, a kako ne bi propustili neke novosti s njihove strane, zapratite ih na Instagramu

Andrea Pančur

Fotografije: Andrea Brečević



RHEOS MASLINOVA ULJA

  • ANDREA BREČEVIĆ

    Diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, usavšavao se u Italiji. Završio 3 stupnja za sommeliera i tečaj za sommeliera za maslinova ulja.
  • MARIS

    U proizvodnju RHEOS maslinovog ulja krenuli su Andrea i njegova cura Maris 2018. godine